Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Религия в средното училище – дали и как?

Снимка: Pixabay

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни точки, които също трябва да бъдат чути.

Има ли място изучаването на религия в общообразователното светско училище, коя религия, по какъв начин и кой би бил натоварен с тази отговорност… Може ли изучаването на религия под една или друга форма да запълни дефицита от нравствени устои, ценности и добродетели, който провиждаме у младите. Ще намали ли разделението и поводите за конфликти и недоверие между тях. Въпросите са много и нямат лесен и еднозначен отговор.

В рубриката "Всичко за образованието" по темата разговаряме с Васил Лозанов, учител по философия и заместник-директор в 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" в София, докторант в секция "Етически изследвания" в Института по философия и социология на БАН с научни интереси в сферата на етиката (особено биоетиката), философията на образованието, философията на спорта. Водещ на рубриката за култура, изкуство и общество "Интер алиа" в подкаста на "Рацио".

Чуйте разговора в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пивовари: Епизод 3 – Пивото е страст – Бъдещност, къщата и лекарят

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 20.08.24 в 11:35
доц. Благой Бурдин

Доц. Благой Бурдин пристигна в БНР с единствения водороден електромобил

Доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките пристигна в БНР с единствения водороден електромобил "Водородният автомобил е електромобил, т.е. имат електродвигател, това което е различното, е, че се зарежда с водород, за няколко минути се зарежда и в автомобила има горивна..

публикувано на 19.08.24 в 18:00
Орхидея Cypripedium calceolus или Венерина пантофка

Орхидеите в България: Епизод 5 – Изчезване, откриване и запазване

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.08.24 в 08:15
Мира Баджева

Мира Баджева и защо малките градчета около Чешме заслужават повече внимание

За философията на бавното живеене, за традициите и споделената храна – журналистката и пътешественичка Мира Баджева разказва за едно от последните си пътувания из Турция – за района около полуостров Чешме, с какво е известен или по-скоро защо трябва да бъде по-известен. Още повече, че според нея малките градчета около Чешме заслужават специално..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

В Атанасовско езеро се излюпиха за първи път розови фламинги

За първи път в България се излюпиха три розови фламинги в Атанасовското езеро край Бургас. Случи се навръх 44-годишнина от обявяването на езерото за поддържан резерват.  "Много по-дълга история има този факт. Всичко започна през миналата година, гнездата на птиците са големи, птиците показаха, че започват процес на гнездене, но за съжаление..

публикувано на 16.08.24 в 10:20