Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Квалификацията като основа за успешен туризъм: Примерът на Габрово

| обновено на 23.08.24 в 13:06
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово
Снимка: Уикипедия

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история.

Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните направления са хотелиерство и ресторантьорство. В момента в учебното заведение има четири паралелки по тези направления. Според директора качественият туризъм е резултат от добра подготовка, но той изрази съжаление, че в България все още не можем да предоставим туристическа услуга, сравнима с тази в страни като Гърция и Турция. Основната причина за това, по негово мнение, е недостатъчният брой квалифицирани кадри.

Учениците в гимназията практикуват в реални условия в заведения и ресторанти на територията на Габрово. Обучението включва изучаване на английски и немски език, което според Стоянов е важен елемент за успешната реализация на младите специалисти. Училището се отличава с индивидуален подход към всяко дете и с внимание към развитието на специфичните умения на учениците. В момента най-търсените кадри в областта на туризма са именно тези, които гимназията подготвя, като ежегодно от училището завършват между 80 и 100 специалисти.

Радослав Стоянов разказа и за патрона на училището – индустриалеца и дарител Пенчо Семов, наричан "българският Рокфелер". Той е един от най-значимите благодетели в българската история, а за неговия живот и дейност в момента е създаден инициативен комитет, който работи по заснемането на документален филм. Идеята е да се отдаде заслуженото признание на Пенчо Семов и неговия принос към обществото.

Чуйте разговора в зувковия файл. 

Снимки: Уикипедия 
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къщите на София разказват своите истории

Изложбата "Истории зад фасадата" на Регионалния исторически музей София ще се открие днес в Централните хали от 19 часа . Тя показва своеобразен разказ от лични истории за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в столицата. Йордана Николова, археолог и част от проекта "Клада бг" на музея, разказва, че екипът им е обикалял из 40..

публикувано на 12.09.24 в 15:10
Боян Арсов и София Бобчева

Бебе на борда на Народния театър

На 13 и 14 септември в Народния театър "Иван Вазов" на камерна сцена са премиерните спектакли на "Бебе на борда" от Кристофър Дюранг . Режисьор на представлението е Василена Радева. То се реализира по програмата "Театър+". Кристофър Дюранг умее да разкрива болката и гнева емоционално и изтънчено. Той е сред най-забавните съвременни комедиографи..

публикувано на 12.09.24 в 14:45

Архитектурата среща археологията

Днес (12 септември) започва Международният форум "Брацигово – каменният поток на времето" , който ще продължи до 14 септември . За опазването на недвижимото архитектурно наследство, археологията и традициите в "Нашият ден" говори архитект Десислава Димитрова . Началото на форума е поставено през 2021 година от Камарата на архитектите в..

публикувано на 12.09.24 в 12:42
Або Славчев и Неда Узунколева

За книгите, поколенческите различия, света на 90-те години и света на ХХ век

В разгара на софийската Алея на книгата в "Нашият ден" разговаряме с Неда Узунколева , автор на романа "Днес не ми се излиза" , носител на Наградата "Южна пролет", както и с Або Славчев , писател, редактор, радиоводещ – за  книгите, поколенческите различия, света на 90-те години, и света на XXI век. Радослав Бимбалов: Много важно е да..

публикувано на 12.09.24 в 11:14

Радослав Бимбалов: Много важно е да признаем злото в себе си, за да го победим

Един роман, в който Бог се обръща към човека. Сюжет, който рисува една антиутопична картина за бъдещето, но говори за днес – за всички болни теми на времето, в което живеем. В "Нашият ден" Радослав Бимбалов представя своя роман "Ти, подобие мое" , който вече може да бъде намерен на Алея на книгата. Оруел написва антиутопията "1984" през..

публикувано на 12.09.24 в 10:33