Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лихтенщайн сградите над 5 етажа са забранени

6
Крави във Вадуц
Снимка: Магдалена Гигова

Коне и крави в центъра на столицата

Мучене на крави и тропот на копита чуват под прозорците си столичаните на Лихтенщайн, жителите на Вадуц. И изобщо не им се вижда чудно, че ферма и училище по езда са се разположили в подножието на двореца, където в 114 стаи живеят принц Ханс-Адам ІІ престолонаследникът Алоис І.

Зад гърбовете на кравите се извисяват крановете на поредния строеж, а конюшните се ширят върху зелена ливада, разграфена на пасища, та добичетата и малките жребчета да не си пречат. Преподавателката по езда Аня Кайзер заяви, че има над 100 ученици.

В миниатюрната монархия (едва 162 кв. км), обаче далеч не се прехранват само с туризъм и банкерство. Тук са заводът и централата на прочути къртачни машини, производителят на 50 милиона изкуствени зъби годишно, фирмата за отопление, направила парното на Бъкингамския дворец. Мощните работодатели са и спомоществуватели. Един от тях е дарил на картинната галерия в Лихтенщайн част от личната си колекция и дори цял замък за театрални представления.

Нолди Бек със скитеПоправяч на ски с колекция от над 5000 чифта

Нолди Бек, човекът, поправял ските на световната шампионка Хани Венцел, е събрал най-голямата колекция за зимен спортв света. Сдългогодишния си ентусиазъм датърси, намира и реставрира,да дрънчи от състезатели и производители Нолди е успял да настани сбирката сина три етажа в част от старинна фабрика в Лихтенщайн и да я превърне в музей на Световната федерация по ски.

Над 5000 чифта, които започват с нещо като дъги на бъчва от римско време, та до последните писъци в ските, повече от 3000 книги, обувки, екипировки на шампиони,медали, купи, знамена от световни състезания с автографи е събрал Нолди Бек.

Автографи на знаменитости в хотелаХотел закова 41 звезди

Парк-хотел във Вадуц събира на едно място бившия външен министър на Русия Евгений Примаков, американския милионер Пол Гети, кралското семейство на Лихтенщайн, международната експрокурорка Карла дел Понте, пилота от Формула-1 Ален Прост, алпиниста Райнхолд Меснер, актьора Максимилиан Шел и футболния ас Сеп Блатер.

Разбира се, 41-та знаменитости присъстват само на снимка с автограф в компанията на люде от калибъра на японска принцеса и немския политик Йошка Фишер.
Всички те са отсядали в малкия, но стилен хотел на семейство Юта и Емил Реал. Те наследяват скромен пансион през 1962 г.и без да го дострояват в каменна грамада (в столицата на Лихтенщайн сгради над 5 етажа са забранени), дават пример как можеш да станеш милионер, ако предлагаш ексклузивен лукс.
Той се разпознава в скулптурата-водоскок на прочутия артист Жан Тангели и в колекцията от старинни мелнички за кафе  над камината в библиотеката.

Гордостта на фамилия Реал е синът им Хубертус, завършил международната академия за готвачи и осигурил на хотела една звезда от "Мишлен".

Туристическо влакче, което обикаля забележителностите на Вадуц
Български туристи поят с наше вино влакчето на Вадуц

Hаши туристи отворили на българско червено вино шефа на туристическото влакче, което обикаля забележителностите на Вадуц. "Доста групи идват годишно,каза"машинистът" и добави: "Това ме принуди да помоля една българка, студентка по архитектура в университета, да преведе и прочете обяснителния текст, който разказва историята на страната и на сградите, покрай които минаваме. Момичето беше много доволно не само защото добави някой франк към издръжката си, ами понеже научи доста неизвестни факти за мястото, където следва.
Българите най-често идват с автобуси от Австрия или Швейцария. За жалост повечето не остават да нощуват. Много са симпатични. Особено жените. Екскурзоводите ми носят вино и розово масло. Но вече им казвам да забравят за парфюма и ако може, да идват с две бутилки. В Лихтенщайн произвеждаме вино. Дори принцът има собствена изба с доста качествени напитки. Но вашето е изненадващо хубаво. И червеното, и бялото", похвали българските еликсири водачът. 
Иначе в столицата с големина на село забележителностите се обикалят за 35 минути много бавен ход: националния, художествения и музея на пощенските марки (оказва се, че те са сериозно перо в бюджета на Лихтенщайн), парламента (прилична на дървена хижа сграда за 25-имата депутати), споменатата винарна на принца, лозята му насред Вадуц и "червената къща" от ХII век, където е инсталирана първата преса за вино.


Снимки: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05

Инфлуенсърите – сега и преди

Англицизмът "инфлуенсър" значи "човек с влияние". Думата свързваме днес с виртуалното и с маркетинга, но забравяме, че субектите на влиянието и следващите ги, тоест последователите им, са съществували в човешкото общество винаги – и за добро, и за лошо. Сократ и Ницше, Толстой и Кант, нашите Вазов и Дънов – пророци и писатели, идеолози и политици –..

публикувано на 10.09.24 в 17:45

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05