Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграция на душата: Защо Ейми Ан Сабела избра живота в България пред този в САЩ?

| обновено на 30.08.24 в 11:45
Снимка: Личен архив

В рубриката "Мигранти с таланти" днес ви разказваме историята на Ейми Ан Сабела – американка от Ню Йорк, която мечтае да стане българска баба. Родена и израснала в Ню Йорк, Ейми Ан Сабела прекарва голяма част от живота си там, но събитията на 11-и септември я принуждават да преосмисли приоритетите си в живота. "Разбрах, че животът може да се промени буквално за ден", споделя тя.

По това време нейният партньор ѝ предлага да пътува с него до България, за да опознае тази част от света и да се откъсне от американската реалност. Ейми прекарва месец в страната ни и всяко лято се връща тук, докато с партньора ѝ решават, че е време да създадат семейство. Така преди 23 години тя се премества в България за постоянно. В България се раждат нейният син и дъщеря, а когато остава самотна майка, Ейми се изправя пред предизвикателството да осигури препитание за себе си и децата си и става преподавател. "Работя с всякакви деца – с аутизъм, с физически увреждания, но и с деца без затруднения", обяснява тя.

С времето тя натрупва достатъчно опит, за да създаде своя собствена обучителна школа, която и до днес ръководи с помощта на своите деца. В школата тя работи по своя методология и помага на деца с различни затруднения. "За децата е важно да имат приятели и да не се чувстват сами", казва тя, споделяйки трудностите, които среща в работата си, особено когато децата са след операция или имат проблеми в семейството.

Ейми намира радост в това, че може да съчетава майчинството с работата си. "Тази работа ме устройва, защото мога да отглеждам и своите деца", допълва тя. Макар че среща трудности с българския език – "Най-много ме затруднява граматиката, чета бавно и не мога да пиша ръкописно", споделя Ейми – тя се чувства добре в България. "Тук е моят дом, имам любов, деца..."

Ейми обича българската кухня, особено таратора и зрънчото, както и българското море. София също я привлича и я кара да се чувства в безопасност, което е контраст с живота в Ню Йорк, където според нея престъпността е голяма и животът не е толкова сигурен. "Може да има много пари, но няма време да се харчат. Ако имаш само пари, а нямаш време, то това не е живот", размишлява тя.

През последните 20 години Ейми е доброволец в различни фондации и организации в България, както и в църквата. "Важно е за мен да бъда полезна, да бъда като пример за децата", казва тя. Освен това, Ейми е впечатлена от българските баби и тяхната роля в семейството. "Ако имаш добра баба, това е златно нещо. В САЩ няма такова нещо, тук бабите и лелите помагат, това ми харесва".

За Ейми, животът в България се отличава с по-голямото внимание, което хората отделят един на друг, в сравнение със САЩ, където, според нея, "всеки е сам за себе си".

Чуйте разговора в зувковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади зеленчуци

Деница и Радослав Гетови живеят в Долни Дъбник и имат малко производство на зеленчуци. За семейството и двете им деца работата в градината е начин да постигнат баланс. Учат се на всичко за земеделието в движение и са щастливи от изборите и възможностите, които земята им предоставя. Децата им се учат на това откъде идва храната, сеят семенца и..

публикувано на 14.09.24 в 13:20
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26