Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последната засега трилогия на Паоло Фрезу Legacy.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритно етно от различни страни от Балканите.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на хор "Космически гласове от България", Динко Палазов, Илия Луков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кръгла приказка", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Как лъжливата лисана на кожухче стана" от Никола Русев – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Светлозар Желев
• Разговор с Радослав Бимбалов за новия му роман "Ти, подобие мое", който излиза в петък, за книгите, и за случващото се на литературното и политическото поле.
• Разговор с Димитър Илиев, издател, член на УС на АБК за фестивала "Наука, изкуство и култура", който ще се проведе в рамките на Алеята на книгата в четвъртък и петък.
• Разговорът: Разговор с Неда Узунколева автор на романа "Днес не ми се излиза", носител на Наградата "Южна пролет", и Або Славчев – писател, редактор, радиоводещ, за книгите, поколенческите различия, света на 90-те години, и света на 21 век.

от 10.05 до 11.00 часа
Часът на Радио България по програма "Христо Ботев"
Водещ: Красимир Мартинов
• "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор за дейността на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава - интервю с директора Николай Йорданов.
• "Българското кино - на фокус в Париж" – интервю с Румена Иванова за Фестивала на българското кино във френската столица.
• Лилия Захаринова разказва приказни истории в градска среда – или как електрически табла се превръщат в произведения на изкуството – интервю.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа – Избрано
Водещ: Маргарита Заберска
Припомняме албумът Eyes of The World на британската джаз-фънк група "Шакатак" (Shakatak) от 2023 г. С участието на  гост музикантите: Дерек Неш (саксофони), Кийт Уинтър и Фридрик Карлсон (китари), Сид Голд (тромпет), Дон Грусин (акустично пиано), Нелсън Рангел (тенор саксофон), Джаки Хикс и Деби Бракнел (бек вокали).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Мариана Ганчева
• "Истории зад фасадата" – изложба в Регионалния исторически музей в София, която разказва за хората, построили някои от най-емблематичните сгради в столицата – Йордана Николова, куратор.
• Божидар Янев, професор в Колумбийския университет и дългогодишен инспектор на мостовете в Ню Йорк, представя в "Галерия 88" изложба с постери и допълнено издание на книгата си "Конструктивният поглед".
• Историята на художника Константин Щъркелов в ново издание за деца от поредицата "История на изкуството за любители" – разговор с Кристина Тужарова, автор, илюстратор и лектор в едноименната инициатива.
• Росина Пенчева за тазгодишното българско участие в Биеналето на занаятите "Хомо Фабер" във Венеция, което продължава до края на септември.
• Премиера на черната комедия "Бебе на борда" на Кристофър Дюранг в Народния театър "Иван Вазов".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
Водещ: Даниела Найденова
Заключителен концерт на проекта "Еврохор 2024", организиран в България от Европейската хорова асоциация и Български хоров съюз.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитните
Водещ: Ани Костова
• Българите в световната наука: Как могат да се намалят емисиите на въглероден диоксид в атмосферата? – разговор с акад. Константин Хаджииванов - БАН, ръководител на програмата "Ниско-въглеродна енергия за транспорта и бита".
• Анатомичен атлас: Вярно ли е, че при стареенето носът и ушите на човека продължават да растат? – разговор с д-р Димитър Кехайов, специалист УНГ.
• Какви са ползите от таласотерапията, полезно ли е съчетанието на морски туризъм и калолечение - говори д-р Антоанета Грозева.
• Психология за всеки: Защо българинът става все по-самотен и се чувства все по-нещастен – разговор с психолога Милена Ташкова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Воещ: Венета Гаврилова
Въпрос на вкус!
… казал лешоядът
Въпросът в случая е – имат ли животните подобни на нашите вкусови усещания, как възприемат вкусовете и проявяват ли лични изисквания към менюто си.
Ако трябва да го кажем с две думи – и да, и не. Някои животински видове доста се доближават по начина си на хранене до нас (познайте кои), други не притежават рецептори за всички познати нам вкусове, тъй като консумират специфични храни, трети имат вкусови рецептори по краката и мустаците – разнообразието е огромно. Със сигурност обаче немалко животни са склонни също като нас да прекаляват с вредни за здравето им продукти, доставени им, разбира се, от "разумни" двукраки доброжелатели. Затова пък има и хора, които солидарно консумират, редовно или спорадично, някои лакомства от менюто на пернатите и косматите обитатели на планетата.
Това разбираме от д-р Марио Лангуров от Националния природо-научен музей, еколожката Росица Любенова от екологично-образователния център на софийския зоопарк и от гледачите на приматите в зоопарка Соня Геновска и Георги Занев. Със свои изявления се включват още папагалът Бюти и прасенцето Джорджи.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Милена Лекова
Съветската окупация в България 1944-1947 г. – разговор с Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", която пусна за потребителите едноименен уебсайт.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Водещ: Лина Мачева
Концерт с изпълнения на кавалджията Живко Василев, дуото на Зорница Цветанова – пиано, и Орлин Цветанов – цигулка, певицата Искра Макакова, вокална група "Спектрум"…

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Водещ: Валерия Христова
Директно от Фестивалния и конгресен център във Варна - концерт от цикъла "Барок" в рамките на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Участват солисти, Хорът на Университета по морско дело в Шчечин – Полша и Фестивалният бароков оркестър с диригент Мартин Зигхард. В програмата: Йохан Себастиан Бах – Меса в си минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма – Избрано
Водещ: Милена Воденичарова
В два поредни четвъртъка ви срещаме с Виолета Иванова – първата българка обиколила света с "Харли Дейвидсън" сама, за да разкаже за приключенията си по пътя и книгата, в която ги описва "С милостта на Кали" – 2 част.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Ди Ди Бриджуотър, Рой Харгроув, Джон Фадис, Гари Томас, Кени Бърел, Омар Хаким.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 17.09.24 в 15:30

Вторник, 17 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 11 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 16.09.24 в 08:15

Понеделник, 16 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 10 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Voodoo Rhythm Records и "примитивният блус" – редки записи на Roy & The Devil’s Motorcycle, Мама Розин, The Dead Brothers, Sudden Infant, Дилейни Дейвидсън и други..

публикувано на 15.09.24 в 08:05

Неделя, 15 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Чайка" от Антон Павлович Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Златният кос" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 14.09.24 в 08:15

Събота, 14 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Фолк психеделичен рок от Гърция - Villagers of Ioannina City. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 13.09.24 в 15:43