Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За райския газ и борбата с употребата на наркотични вещества

Д-р Караджов: Системата за контрол е някак много дълбоко издънена и корумпирана

Снимка: Clinica.bg

За борбата с разпространението на райски газ и употребата на наркотични вещества в Lege Artis разговаряме с д-р Юлиян Караджов, биохимик и експерт по наркотични вещества.

Промени в закона за здравето предвиждат пълната забрана на райски газ освен в посочени законово случаи. Столична дирекция на вътрешните работи извършва проверка за нерегламентирани реклами на райски газ на територията на всички училища. Това се случва, след като директорът на Втора английска гимназия подаде сигнал за стикери с QR кодове, насочващи учениците към нелегална продажба на райски газ – вещество, забранено по закон за лица под 18 години.

Борбата с употребата на наркотични вещества трябва да започне с борба срещу корупцията сред оказващите контрол власти, по думите на д-р Караджов. Като пример експертът посочва проверките в заведения, които са чиста формалност и са безрезултатни, тъй като собствениците биват предизвестени за акцията.

"Системата за контрол е някак много дълбоко издънена и корумпирана.", заявява д-р Караджов и допълва, че поради това 30-годишните усилия се провалят на всички фронтове. Дори да бъде приет закон, в който всичко да е прекрасно написано, той не би проработил, докато не бъде преборена корупцията в администрацията, полицията и прокуратурата.

Информационните кампании, които се разпространяват сред учениците, от една страна, информират, от друга страна, дезинформират, смята д-р Караджов. Те често съдържат пресилени, фалшиви твърдения, а децата са чувствителни към лъжата и спират да вярват още след първото преувеличение, по думите на специалиста.

Вредният ентусиазъм трябва да бъде заменен с внимателно подготвени послания, заявява д-р Караджов.

Нови видове наркотични вещества стават актуални. Д-р Караджов обръща внимание, че райският газ е известен вече повече от два века, но в последните години нанася тежки поражения, защото е твърде достъпен и хората го употребяват в огромни количества. По думите на специалиста няколко вдишвания годишно няма да се отразят на нечие здраве, но когато говорим за ежедневна и многократна употреба, организмът губи витамин B12. Без него нервната система не може да функционира правилно и се стига до форми на парализа, подчертава д-р Караджов. Този риск е безкрайно по-валиден за един детски организъм, който сега се формира, и нанесените щети са необратими, изтъква специалистът.

Тежък проблем представляват синтетичните стимуланти, които не са вкарани още в списъците, което означава, че юридически и технически тези наркотични вещества са легални, уточнява д-р Караджов. Например канабисът е отдавна известна дрога и специалистите знаят какво може и не може да причини тя на човешкия организъм. Една нова синтетична форма на канабиса обаче представлява неизвестна молекула, за която нищо не се знае на практика, заявява д-р Караджов. Който употребява тези нови синтетики, избягва закона, но сам се поставя в позицията на опитно зайче, а последиците може да бъдат фатални, по думите на биохимика.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова мисия за старата техника: Включете се в "Донеси платка"

Вниманието ни е насочено към една иновативна доброволческа акция в Сливен, наречена "Донеси платка". Идеята на инициативата е да се събират платки от разглобени или цели електрически уреди, които след това биват разглобявани от организаторите с помощта на доброволци. Различните компоненти се изпращат на правилните места за рециклиране. Основателят на..

обновено на 27.09.24 в 10:02

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58

Морето и околната среда: как защитаваме водите на България

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..

обновено на 26.09.24 в 11:53

По дирите на сиренето

Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..

публикувано на 26.09.24 в 10:44