Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефон за подкрепа при хранителни разстройства: Безплатна помощ и как да я потърсите?

| обновено на 11.10.24 в 09:30
Снимка: БГНЕС

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" бе обсъдена важната инициатива на Асоциация "УНИКАЛ" – Безплатната линия за подкрепа на хора, засегнати от хранителни разстройства, и техните близки. Тази линия предоставя възможност за безплатно изслушване, консултации и насочване към подходящи ресурси за подкрепа. Тя е предназначена както за самите засегнати от хранителни нарушения, така и за техните близки и приятели, като консултациите могат да се провеждат анонимно или открито, в удобно за лицето време.

Проектът е реализиран с помощта на обучени специалисти от Онлайн академията "Емоции и Хранене" на асоциация "УНИКАЛ", както и мотивирани доброволци, ръководени от координатор на линията. Линията се стреми да предостави лесен достъп до подкрепа и ресурси, насочвайки хората към подходяща помощ в зависимост от техните нужди.

В предаването "Нашият ден" Константина Янкулска, сертифициран професионален партньор и сътрудник на Асоциация "УНИКАЛ", сподели повече за инициативата и мисията на асоциацията. Според нея основната цел на тази линия е да повиши осведомеността за тревожното покачване на случаите на хранителни разстройства.

Янкулска подчерта, че тези разстройства са лечими, но за успешното възстановяване е важно засегнатите да получат достоверна информация за ранните симптоми и да потърсят навременна професионална помощ.

"Линията предоставя безплатно изслушване, консултиране и насочване към ресурси за подкрепа на хората, които се сблъскват с проблеми, свързани с храненето. Консултациите се провеждат от обучени специалисти и са организирани така, че да отговарят на удобствата и нуждите на желаещите", сподели Янкулска. Тя добави, че към тях се обръщат както засегнати от хранителни нарушения, така и техни близки, които търсят съвет и подкрепа за справяне с предизвикателствата, свързани с храненето.

Тази инициатива на Асоциация "УНИКАЛ" представлява ценен ресурс за общността и допринася за повишаване на информираността и навременната помощ в борбата с хранителните нарушения.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Н.Пр. Бръндуша Предеску, посланик на Румъния в България

Н. Пр. Бръндуша Предеску: Културата е мостът между Румъния и България

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску, Извънреден и пълномощен посланик на Румъния, сподели своите виждания относно двустранните отношения между Румъния и България. Преди това тя е заемала редица престижни дипломатически постове, включително като посланик в Нидерландия и постоянен представител в..

публикувано на 11.10.24 в 12:03

Конкурсът "Доброволец на годината" – признание за доброволците, които променят обществото

Фондация "Астика" обяви старта на процедурата за номинации за XIV Национален конкурс "Доброволец на годината" за 2024 г., която ще бъде отворена до 5 ноември 2024 г. Целта на конкурса е да отдаде заслужено признание на хората, ангажирани в доброволчески дейности, които са допринесли за подобряване на благосъстоянието, толерантността и..

обновено на 11.10.24 в 10:12

Психично здраве, саморегулация и работна среда – какво зависи от нас?

В рубриката "Времето на редактора" разговоряхме за психичното здраве с психотерапевта Ирина Кирякова. Темата на Световния ден на психичното здраве тази година е фокусирана върху работното място – пространство, където често преминава съществена част от живота ни и където много от предизвикателствата, свързани с психичното здраве, стават особено..

публикувано на 10.10.24 в 12:08
Директорът на Държавната агенция

Архивът на Иван Костов: Ценен принос към изследванията на Прехода

На 10 ноември отбелязваме Професионалния ден на архивиста, а тази година той е ознаменуван с едно значимо събитие – дарението на личния архив на Иван Костов, бивш министър-председател и една от ключовите фигури в българския политически преход. От 11:00 часа Държавна агенция "Архиви" официално приема този ценен принос, който включва 6 линейни метра..

обновено на 10.10.24 в 10:42