Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кoнцентрациите на парникови газове над Кипър са достигнали "исторически върхове"

Снимка: Cyprus Mail

Ново научно изследване установява, че концентрациите на парникови газове над Кипър са достигнали "исторически върхове" и продължават да се увеличават. Резултатите от извършения петгодишен непрекъснат мониторинг от учени от Кипър, Франция и Германия бяха представени в Никозия.

Дългосрочната научна програма за изследване на основни парникови газове, включително въглероден диоксид и метан, обхваща Източното Средиземноморие и Близкия изток.

Тя се изпълнява от Центъра за върхови постижения за изследване на климата и атмосферата на Кипърския институт, Лабораторията по климат и науки за околната среда във Франция и Университета на Бремен в Германия.

Преди тяхната съвместна работа високопрецизните измервания на парниковите газове в региона бяха ограничени, създавайки пропуски в глобалните проучвания на климатичния ефект, казаха от Кипърския институт.

Получените от петгодишния мониторинг научни данни са от съществено значение за определяне на източниците на концентрации на газовете и механизмите за намаляването им, както и за провеждането на ефективни политики в тази област, подчертаха от кипърския изследователски екип.

Научната програма предвижда още създаването на усъвършенствана инфраструктура за точни измервания на парникови газове в региона на Източното Средиземноморие.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38