Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готви се обръщение до Парламента за включване на събитията в учебниците

С Голямо литературно четене Хухла ще почете загиналите тракийци през Кървавата 1913 година

Снимка: Фейсбук страница на с.Хухла

Всяка година жителите на ивайловградското село Хухла се прекланят пред паметта на убитите 42-ма свои съселяни, както и на всички загинали тракийци през Кървавата 1913 година. На 3 октомври 2020 г. на лобното място на жертвите с Голямо литературно четене ще бъдат почетени жертвите. Хухла е едно от селищата, пострадали от масовия геноцид над българското население в Източна Тракия през 1913 г. За предстоящите прояви ще научим от роденият в Хухла журналист и писател Иван Бунков, в звуковия файл:
Иван Бунков: Минаха повече от 100 години от събитията, а няма някакво видимо усещане, че в света и в България се знае историята за разорението на тракийските българи. Като човек с корени от Хухла - едно от деветте села, останали на територията на България, опожарени през 1913 година, се чувствам задължен да показвам на повече хора, че това трябва да се помни. Голямо литературно четене с участието на Бойко Ламбовски и други поети и писатели от Бургас, Хасково и Кърджали ще се състои на Лобното място на жертвите. Ще има дискусия с участието на учени-историци като проф. Тодор Балкански и д.и.н. Георги Граматиков. В обръщение към Народното събрание ще настояваме историята за разорението на тракийските българи да се изучава в училище наред с другите национални трагедии като тези в Батак, Перущица и т.н.. Ние не сме наивници да мислим, че в Парламента веднага ще се заемат с тази тема. Искаме постепенно, стъпка по стъпка да извоюваме правото в учебниците да се представят събитията от всички гледни точки.
Проявите в събота ще започнат с литургия на Лобното място в 10 часа. Следобяд в 16 ч. пред Читалището е дискусията с учените, а от 17 ч. ще има шествие до Лобното място и там ще се състои Голямото литературно четене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00