Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите подават декларации за корпоративните данъци, предпочитат плащане онлайн

Снимка: Георги Нейков, БНР

Близо 200 дружества от региона подадоха годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци от началото на кампанията за обявяване на приходите на юридическите лица – 1 март до момента, съобщиха от офиса на НАП в Кърджали.

Двойно повече, близо 400, са дружествата от област Хасково, които подадоха годишните си декларации през първите няколко дни от кампанията, която започна на 1 март, съобщи Божана Илиева, главен експерт отдел "Анализи и плащане" в офиса на приходната агенция в Хасково. До 30 юни фирмите трябва да декларират корпоративен данък (по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с  квалифициран електронен подпис (КЕП).

Срокът за плащане на тези данъци също е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета, както и с пощенски запис.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации (по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физически лица) до 30 юни 2023 г. 

През тази седмица в Портала за е-услуги на НАП  ще е достъпна и електронната предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП, ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство и др.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция, както и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700  на цена, според тарифите на съответния оператор.   


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Байрам Байрам: Решението на ЦИК е очаквано. Ще обжалваме

  Коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" ще търси правата си във Висшия административен съд, категоричен е депутата Байрам Байрам. Той коментира за Радио Кърджали  отказа на ЦИК да регистрира за предсрочните парламентарни избори двете коалиции, в които влизат двете фракции на ДПС - "Демокрация, права и свободи - ДПС"  и..

публикувано на 09.09.24 в 14:14

Орешино чества 110-годишнината от завръщането на малоазийските българи

В ивайловградското село Орешино се подготвят за честването на 110-годишнината от завръщането на малоазийските българи. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали един от основните организатори на честванията Елена Бойназлиева. Тя е секретар на читалището в Ивайловград, но е и потомка на малоазийски българи. Орешино е бащиното ѝ родно село. Като..

публикувано на 06.09.24 в 17:33

За 11 училища в област Смолян се търсят директори

На 15 септември 56 училища ще отворят врати тази учебна година в област Смолян. 24 от тях са защитени. Едно предстои да бъде закрито, това в чепеларското село Забърдо, поради липса на ученици. За 11 училища в област Смолян е обявен конкурс за нови директори. Те са в общините Смолян, Мадан, Златоград и Баните. В толкова школа се търсят и учители,..

публикувано на 04.09.24 в 10:48

На феста в Хухла смесват традициите и модерната култура

Тридневен празник, съчетаващ традициите с модерното ще се проведе в ивайловградското село Хухла. Това съобщи журналистът Десислав Лафчиев, организатор на "Хухла фест" и създател на сайта "Околоселски пътешествия". Тазгодишното издание ще се проведе между 6 и 8 септември на връх Св. Илия, който се намира над село Хухла. В рамките на три дни,..

публикувано на 04.09.24 в 11:50

В Момчиловци откриват седми фестивал на киселото мляко

В родопското село Момчиловци откриват седми международен фестивал на киселото мляко следобед. Традиционният празник е тридневен от 30 август до 1 септември. Това съобщи кметът на селото Сийка Суркова. "Откриването е в 16.30 часа, когато момчиловските гайдари, че посрещнат официалните ни гости. Много забавления и изненади сме подготвили за..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

В Дружинци са готови и за "революция", но да спасят България

В Дружинци, вероятно най-задружното и мирно село у нас, са готови на революция, но да спасят България. Наш екип гостува на хората от кирковското село Дружинци. Красив патриотичен надпис „Дружинци“ се кипри в центъра на селото и посреща свои и гости. Чиста, подредена, озеленена детска площадка пък събира малчуганите във вечерните часове,..

публикувано на 24.08.24 в 12:27

Роса Соколова представя "Зоници и зунки" в родната Орловица

Новата си книга „Зоници и зунки“ ще представи до чешма в гората , близо до родната си махала Орловица на смолянското село Петково поетесата енергетик Роса Соколова.  Тя посвещава книгата на наследниците си, на корените си и на Бъднината ни. Книгата е един вид разговор с нейната внучка - за ценностите, за изконното, „с мисъл за смисъла“. „Внучката ми..

публикувано на 23.08.24 в 12:58