Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Задава се Празникът на свинските уши

Във Варна и Бургас деликатесът се предлага като "старозагорски калмари"


Наближава единственият празник на свинските уши, който тази година ще се състои в Стара Загора. В града няма ресторант, в който да не се предлага този специалитет, и докато някои бърчат пренебрежително носове, други с удоволствие си отхапват от колагеновия специалитет. Мнозина го смятат за деликатес, и го предлагат в различни вкусове и с маринати. В менюто във Варна, в Бургас, пише старозагорско мезе или старозагорски калмари, казват организаторите. А различни агенции предлагат еднодневно пътуване до града на липите и поетите, съответно от Варна и Шумен. 
Колко е хубаво, че едни нищо и никакви свински уши могат да ни съберат, за да се видим с днешни и позабравени приятели, да се порадваме и забавляваме в нашенска атмосфера, докоснали се до корена си и останали истински, пише Долап,бг, медиен партньор на събитието. И обобщава - след различни за и против, празникът ще го има.
Среща на празника ще си дадат производители и преработватели на свинско месо, ресторантьори и готвачи. Фолклорни и рок състави ще веселят публиката, със специалното участие на комика Звезделин Минков. А родопската актриса Веселина Бабаджанкова ще го подгрява с народен хумор.
Посетителите също ще разгледат фермерски пазар и винарни от района.
Накрая ще има и журиране на най-вкусно приготвен деликатес. 
 Всъщност, този празник, не е единствен по рода си. Преди време, във Варна се проведе Празник на пачата, на който заслужилият майстор показа творението си “Големият взрив”, сготвено от 12 свински крачета, ушички и задни джоланчета. За празника на свинските уши, разговарям с председателя на НЧ "Климент Охридски", академик Васил Герлимов, хореограф, фолклорист, критик, режисьор на всички съпътстващи програми на Националния фолклорен събор в Копривщица:
"Стара Загора е центъра, и така сме го наименували "Празник на старозагорския деликатес - Свинските уши". В Стара Загора няма заведение, където да не се предлага този деликатес, свинските уши по най-различни рецепти, с най-различни вкусови и качества и е нещо много интересно. Не само в Стара Загора, но от тук започват нещата и залива цяла България вече.... аз съм виждал лично в менюто в ресторант край Варна, в Бургас, където пише старозагорско мезе или старозагорски калмари, което е още по-интересно".
По думите на Герлимов най-традиционната рецепта е - ушите се варят и след това се пекат на скара. Някой път се варят в специални сосове или се гарнират с тях, някои ги предпочитат по-твърди, други пък по-меки.
"Като дойдете някой ден в Стара Загора, непременно трябва да си поръчате от този специалитет", казва хореографът.
Празникът започва на 15 февруари от 10 до 20 часа на Станционната градина. Ще има богата елитна художествена програма - фолклорни ансамбли, професионален оркестър, рок и поп групи. Ще има конкурс, в който самите посетители ще определят най-качественото мезе. Партньори са Тракийския университет, вестник Долап.бг, БНР-Стара Загора, телевизия Стара Загора, община Стара Загора, клуб "Липа".
Граждански клуб "Липа ще представи темата "Прасето, Вселената и още нещо".
Ще се проведе научна конференция със свинепроизводители и студенти.
Ще има фермерски базар от свинско месо, пчелни продукти и вино, ще се лее хубава бира. Кукленият театър ще изнесе представлението "Трите прасенца".
Звезделин Минков ще бъде гост артист, а водеща ще бъде Веселина Бабаджанкова, от Смолянския театър. 
Професионални и любители готвачи ще предлагат от деликатеса.

По публикацията работи: Радка Спирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кирково в капан между сушата и човешката безотговорност

Засилените мерки срещу безразборното използване на питейна вода в община Кирково остават в сила, въпреки частичното подобрение на ситуацията. Изпускането на вода от язовир „Аламовци“ вече дава резултат, но опасността от безводие в горещите летни дни все още не е отминала. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. „Много..

публикувано на 31.07.25 в 12:00

Без кандидати за директори в осем училища в Кърджалийско

Първият етап от националния конкурс за директори на училища приключи, но за 62 учебни заведения в страната няма подадени кандидатури. Особено тревожна е ситуацията в област Кърджали, където за осем училища не се е явил нито един кандидат. Незаети остават директорските постове в училищата в селата Чакаларово, Дрангово, Тихомир, Кирково, Аврен, Усрен,..

публикувано на 29.07.25 в 11:55

Пожари и епидемия: Област Хасково под двойна заплаха

Пожарите в Югоизточна България продължават да нанасят сериозни щети. Особено тежка е обстановката в област Хасково, където в последните дни бушуват огнени стихии в общините Тополовград и Свиленград. На терен работят десетки пожарникари, военни, доброволци и местни власти, но въпреки усилията фронтовете трудно се овладяват. „Пожарът до село Срем все още..

публикувано на 29.07.25 в 11:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват кулинарните посоки и пейзажи на Мая Мечева, която смесва авокадо, моркови, червен мук, лимон, портокал, мед и люто къри в едно ястие.  Във втората част на предаването, ще ви разкажа за страстта към квасните хлябове, а Светла Пенева ще ни посвири на китара и ще ни разкаже за Южна Корея. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 27.07.25 в 18:16

Фестивалът "Фолклорна плетеница" в Приморско събра таланти от цялата страна и чужбина

Приморско отново стана сцена на българския фолклор по време на шестото издание на танцовия и музикален фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от сдружение „Атлиманска огърлица“ и Община Приморско. В продължение на три вечери, амфитеатърът в морския град прие десетки фолклорни състави и индивидуални изпълнители от почти всички краища на страната,..

публикувано на 26.07.25 в 18:00

Село Жълтуша се готви за селищния си празник на 2 август

Село Жълтуша отново ще събере стари и нови приятели за традиционния си селищен празник, който ще се проведе на 2 август. Организатори на събитието са кметството на селото и изселници, които всяка година се завръщат в родното място, за да поддържат живи традициите и връзките между поколенията. Веселин Буров, който въпреки че живее в София, активно..

публикувано на 26.07.25 в 16:30

Габриела Руменова: Продукти и в срок на годност могат да са развалени

Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..

публикувано на 23.07.25 в 13:49