Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент създаде първото робоучилище в Кърджали

В обучението помагат роботите Даш, който може да танцува и Дот, който разговаря и рисува

Мартин Каралчев
Снимка: Галина Стефанова

Първото робоучилище създаде в Кърджали студентът Мартин Каралчев. В школата с предизвикателното име Академия по програмиране и роботика се обучават ученици от първи до осми клас. Основната ни цел е децата да се учат чрез играта, като най-важното е да им е интересно, разкрива тайната на успеха младият ръководител. „Избрах да е в моя роден град Кърджали, защото тук няма извънучилищна дейност, която да насърчава младите хора да се развиват в тази посока или да им дадат знанията, необходими да процъфтиш в технологичния свят“, обяснява Мартин.

Да се впусне в това предизвикателство бил провокиран както от собствената си любов към иновациите и технологиите, така и от любопитството и интереса на по-малкия му брат. „Много държим на индивидуалния подход, затова групите ни не са големи – максимум от 6 деца“, подчертава той.

„Ние залагаме много често на екипната работа - децата да работят в екип, да намират решения на даден проблем заедно, да комуникират помежду си. Това са едни от най-ценните умения, които можеш да придобиеш не само за нашата сфера, но и за абсолютно всяка една професия в бъдеще“, категоричен е младежът. Нерядко заниманията надхвърлят определените два часа, а и родителите проявяват интерес и се включват.

В Академията работят не само с компютри, а и с други иновативни технологии. Особено интересни за децата са роботите – Даш, който може да танцува и по-малкото му братче Дот, на когото по̀ му се отдава да разговаря и рисува.

Освен Мартин в робоучилището преподава и Пламена Дюлгерова. Тя подготвя също ученици за олимпиади по информатика. Сред възпитаниците на школата има носители на престижни награди.

Изкуственият интелект е нещо, което може много да помогне на човека – когато сме зациклили, да ни даде нещо креативно. Той няма да открадне нашата работа, но за да го използваш трябва да си много наясно с него и как точно да му зададеш какво искаш да направи. Трябва да се научим да различаваме кога той дава правилната информация, защото изкуственият интелект има един недостатък, че той може да представя информация, която не е реална, защото рови из различни източници в интернет, прочита едновременно всички статии, които са по темата и изважда свои аргументи, но ако тази информация, която е прочел е лъжа или неистина, той ще даде също грешен отговор“, обяснява Мартин. По думите му в бъдеще предстои да се появи нова професия – специалисти, които ще ни учат как да използваме правилно изкуствения интелект.

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50