Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Какво съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали


Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка, съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали.
В същото време дъждовете имат и добра страна, защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да напръскат насажденията с медни препарати за предотвратяване на болести и вредители.
Климатичните условия не са подходящи за добра черешова реколта, казва още Новодрянова. По тези теми и дали вече земеделските стопани станаха по-грамотни в справянето с последствията от метеорологичните капризи, нека да чуем в разговора на Радка Петкова: "След всяка градушка настъпват сериозни бактериални заболявания, защото отворите, рани, които предизвикват градушките. От там растенията са атакувани от бактерии. И е необходимо, до 24 часа, ако е възможно културите да бъдат напръскани с медни препарати, за да се предотврати това разпространение на бактериите. Но естествено там, където растенията са напълно унищожени, трябва да се извърши пресаждане, а в момента климатичните условия са благоприятни за развитие на гъбни и бактериални болести. Но в същото време трябва да се извърши запасяване с влага, да се компенсира този влагов дефицит, който е в почвата, така че има и добра страна това, че вали по-често. Температурите са ниски и при тези ниски температури няма условия за развитието на мани, на обикновените мани. Развива се гниене, и по скоро брашнести мани, струпясване по ябълката. Освен това при овощните култури летят всички плодови червеи - ябълков плодов червей, сливов плодов, червей и там също е необходимо да се използват инсектициди, за да се предотвратят повредите от тези вредители. Това, което мога да препоръчам е пръскане с инсектициди за плодовите червеи, за черешовата муха с инсектицид с къс карантинен срок, защото много скоро тя ще се бере. И е добре инсектицидите да бъдат комбинирани с продукти за растителна защита против гниене по овощните култури. При зеленчуковите култури бактериозите са номер 1 в момента. Колорадски бръмбар по картофите, така че там до поява на първите петна от мани, е добре да се комбинират меден препарат с инсектициди за борба с колорадски бръмбар, за борба с въшки.
- При вас сигнали достигат ли, какви са пораженията от градушките на култури?
"При нас няма никакъв сигнал, за да направим обследване и да видим за какво става въпрос. 
- Застрашени ли са тютюневите насаждения? Те нуждаят ли се от толкова влага? 
"....в момента, не знам дали навсякъде е разсаден тютюна, защото е много кално, обикновено в началото на май е разсаден, но не знам дали земеделците могат да влязат в нивите. Но дори и да не се разсадили, а тези, които са разсадили задължително след градушките и валежите трябва да пръскат с медни препарати за предотвратяване на див огън и на обикновената манаКакто и с инсектициди за тютюнев трипс и въшки по тютюна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50