Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ликове на възрожденци пазят от вандали спирките в областния център

Синята зона в Смолян е печеливша

Гражданите да сигнализират, ако станат свидетели на вандалски прояви, апелират от общината

| Интервю
Марин Захариев
Снимка: Галина Стефанова

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са намалели, сочат наблюденията на заместник-кмета Марин Захариев. Отзивите от хората са положителни. „Смея да твърдя, че инициативата е ползотворна, положителна. Голяма част от хората я намират за много интересна“, каза той в ефира на Радио Кърджали.
Въпреки всичко обаче разрушаването на общинско имущество не е ликвидирано изцяло. „Искам да благодаря на хората, които са добронамерени, но в същото време да кажем на тези, които вършат тези вандалски прояви, че видеонаблюдението в града се разширява“, предупреди зам.-кметът. Той припомни, че има заловен извършител на такава хулиганска проявя, съден по бързо производство и понесъл съответното наказание. Захариев отправи апел към гражданите да подават сигнали, ако станат свидетели на вандалски актове, за да бъдат минимизирани.
Противно на очакванията по-голямата част от смолянчани са доволни от въвеждането на зоните за платено паркиране в областния град. „Голяма част от хората, да не кажа повечето, са доволни в смисъл такъв, че като дойдат до общината, до кадастър, други институции, имат къде да спрат“ посочи зам.-кметът и допълни, че друг положителен факт е достъпната цена на платеното паркиране.
Изграждането на велоалеи, въпреки сложния терен на областния град, е следващото предизвикателство, което са си поставили в общината. Насърчаване ползването на екологосъобразен транспорт е сред приоритетите на управленския екип на Смолян.
Първоначалната по-висока инвестиция за въвеждането на Синята зона е изплатена и вече има печалба, която пък се реинвестира обратно в зоните за платено паркиране.
Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50