Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева.
В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на музея, а също и с традиционни родопски ястия. Тази година децата ще се научат да приготвят родопски катми, известни като марудници. Предстои отново работа с психолози.
Ще има и от традиционните вече за лятната школа музейни игри, а също и музеен театър. „Ще видим моноспектакли „Левски“, „Ботев“, „Априлското въстание“. Дори забавата, с която традиционно завършва нашата школа, ще бъде озаглавена „Исторически загадки““, допълни Василева.
Новост в програмата за лятната школа са музейните ателиета. „Ще разработим един музеен триптих, озаглавен „Традициите“, обясни директорът. На децата предстои да се запознаят с някои от народните празници и обредите, свързани с тях. Ще изработват кукерски маски, кончета-вихрогончета, пана от билки. По темата на едноименна експозиция от музея „Горски приказки разказват Родопите“, малчуганите ще изработят мечки от вълна, рамки за снимките от фотосесията „Моят любим музеен експонат“, ще рисуват върху керамика и ще бъдат ангажирани с още много други интересни занимания.
Лятната школа е от 15 до 26 юли, като в двете седмици програмата се повтаря и участниците ще са различни. Могат да се включат деца от 6 до 12-годишна възраст, заплаща се такса от 6 лв. на ден, поясни Василева.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Внимателно: Електронни търговци предлагат стоки, опасни за здравето

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Южнокорейското разследване твърди за токсични вещества в продукти, продавани през големи сайтове за електронна търговия, казва основателят на платформата "Ние,..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

За първи път в Хасково ще се проведе състезание за скейтбордисти

На Малка Богородица Хасково  отбелязва своя празник. Всяка година в дните около 8 септември се провеждат множество културни събития, спортни и детски прояви, изложби, концерти и други под егидата на общината. До дни ще стане известна цялата програма за празника тази година. Вече е готов спортният календар. „Тази година община Хасково..

публикувано на 21.08.24 в 14:20

Първи фолклорен фестивал в с. Злато поле

В димитровградското село Злато поле ще се състои Първи национален фолклорен фестивал “Злато поле танцува и пее - Тракия люлее”. Фестивалът се организаира от читалище “Просвета - 1921” и ще се състои на 8 септември (неделя) в парка пред читалището. Откриването е от 9:30 часа. Фестивалът има за цел да запази и популяризира българския фолклор и традиции. В..

публикувано на 15.08.24 в 17:27

Парад на ретро автомобили за празника на Дружинци

Тази година селищния празник на кирковското село Дружинци започва няколко дни преди официалното откриване на 24 август (събота). Предвидени са спортни прояви и игри. Още на 18 август (неделя) стартира турнир по белот за “Купата на Дружинци”. На 23.08 (петък) ще се проведе футболна среща на детски отбори, а след това “Старите срещу “Младите” от..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Стара сватба показват в Чакаларово

В кирковското село Чакаларово ще се проведе втори празник на царевицата на 17 август (събота). По традиция гостите ще бъдат почерпени с варена царевица. Организаторите са подговили и богата културна програма. Ще бъде представена и традиционна сватба, каза кметът на село Чакаларово Иван Хайтов. "Това нещо се правеше есента, когато вече по къра приключи..

публикувано на 13.08.24 в 11:31

Васил Дончев: Бракониерството в големите местни водоеми е неконтролируемо

Съюзът на ловците и риболовците в Кърджали издаде книга за 103-годишнината си. Тя е дело на журналиста от "Нов живот" Валери Ковачев и разказва за историята на организацията.   15 са ловните дружинки на територията на Държавно ловно стопанство "Женда" и едно на територията на Държавно горско стопанство - Ардино . За историята на..

публикувано на 12.08.24 в 11:42
Изглед към Юмрук кая от пешеходната пътека

Пешеходна пътека покрай "Студен кладенец" ни среща с елени, зубри, коници и лешояди

Как ви се струва докато се разхождате по живописна пътека покрай язовира и се наслаждавате на гледки от дивата природа, пътя ви да пресичат диви зайчета, край вас да тичат благородни елени и елени лопатари, някъде в далечината да пасат европейски бизони - зубри, в небето да летят египетски, белоглави и черни лешояди. А ако сте късметлия, даже и..

публикувано на 11.08.24 в 16:54