Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачищата ще се множат, трябват много пари и професионалисти

Свлачища и вода – това е темата.

Затворен е пътят Пловдив – Смолян заради огромното свлачище, което се срути върху пътя. 

Свлачище прекъсна и магистралният водопровод на Кърджали – десетки хиляди в града и в региона са без вода.

Наш събеседник сега е инж. Николай Добрев от Геоложкия институт на БАН. Природата или ние – в какъв процент се носи вината за това, което ни се „срутва” буквално върху главите и в живота.

Николай Добрев: И природата е виновна, и ние сме виновни. Природата доказа своята коварност, ако мога така да се изразя, с тези екстремни стойности  на валежите, които бяха през последните месеци и предизвикаха свлачища. Но и ние фактически имаме своята вина, тъй като не взимаме превантивните мерки, които трябва да се вземат в такива случаи. Например трябва да се знаят в кои райони, в кои участъци е възможно да се появят тези свлачища. Ние знаем някои от свлачищата, но неприятното в случая е, че няма достатъчно средства, достатъчно възможности, не се вземат превантивни мерки и от там се получават често тези проблеми.

Р. П.: Уви, сбъдна се прогнозата на министър Лиляна Павлова, която обу големите гумени ботуши и лично ръководи операцията по разчистването на това свлачище към Смолян. Това ще бъде годината на свлачищата каза тяV Пък вие казвате нямаме и достатъчно информация, но има и вие сте един от авторите на национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата, има описани. Само средствата ли, административа ли, научен капацитет ли, инженерен ли – какъв е този капацитет, който в момента може да се справи със съществуващото състояние на нещата.

Н. Д.: Най-напред ще кажа, че когато се изследват свлачищата и се правят оценки за опасността от възникване на свлачища или потенциала на даден склон да се свлече тук трябва да участват специалисти – инженер-геолози. Това е първото условие.

Р. П.: А какви участват? Не участват ли такива?

Н. Д.: Участват не само такива, но понякога се взимат решения от специалисти, които не са в съответната област.

Сега по отношение на националната програма за борба със свлачищата – свлачищата се регистрирани от геозащитните организации основно в урбанизирани територии, но също така има много свлачища по пътищата.

Свлачищата в момента в България са над 1800, много вероятно е те да надхвърлят 1900 още тази година, тъй като имаше твърде много активизирани свлачища, което налага да се каже, че трябва да се правят предварително огледи – специално за планинските райони, видяхме проблемите, които възникнаха. Практиката по света показва, че такива пътища, които са през планински райони е добре предварително да бъдат изследвани за такива потенциални процеси и тогава биха могли да се вземат мерки, да се набележат онези места, които са потенциални и да се вземат превантивни мерки, което би излязло на държавата далеч по-евтино отколкото сега разчистването на паднали скални късове от онова срутище..


Цялото интервю с инж. Николай Добрев чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Холерата в умрялата риба в яз. Въча е от безопасен щам за хората

Холерата, открита в измрялата в началото на лятото риба в язовир Въча, не е заразна за хората. Пробата е показала отрицателен щам, което означава, че бактерията не е опасна за човешкия организъм.  До лабораторния анализ се стига след като рибар занесъл за изследване умряла есетра от язовира. Паразити в нея не били установени, но в кръвта на..

обновено на 20.09.24 в 13:08

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24