Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църковното "възцаряване" на Симеон е геополитически пъзел

България отброи годишнина от приемането на православието, почитайки цар Борис Първи Покръстител, тържества, затъмнени от  дебата, разгорял се с решението на  Светия синод на БПЦ  да чете името на Симеон Сакскобурготски като цар на българите в литургиите.

Защо и зещо сега - по темата разговаряме с журналиста, историк и богослов Горан Благоев, водещ на предаването „Вяра и общество” по БНТ.

Р.П. Познавач сте на темата и как гледате на това решение на църквата?

Горан Благоев: Според мен коментарите трябва да опират и в политологията, и в юриспруденцията, защото това е въпрос, който е многоаспектен и аз не мога да се съглася с някой коментари на църковни специалисти, че видиш ли ние нямаме право да казваме на църквата какъв държавен строй тя да си помисля в нейната менталност. 

След като църквата е част от това общество тя по някакъв начин, на по някакъв начин, а трябва да се съобразява с обществения строй, в който живее това общество.  Защото по тази логика църквата може да си помисля в нейната менталност да речем българите до преди сто и няколко години сме били поданици на падишаха и по време на Екзархията като държавен глава са споменавали падишаха. Не знам дали на някой владика няма да му щукне утре да предложи и падишаха да го споменават в литургията.

Пълен абсурд е, но за съжаление това е един очакван абсурд особено за нас хората, които имаме претенция да следим отдавна процесите в църквата. 

Мисля, че то и монархическата идея отдавна витаеше в главите на част от митрополитите, още несъстоялият се църковен глава Христофор Събев, който още през 1992 г. разедини църквата, макар че не само са неговите заслугите за това, та 1993 – 1994 г. има едни такива повици, когато видя, че не може да овладее Синода имаше повици към Симеон Втори да отдели монархията, да възстанови Търновската конституция, после на няколко пъти синодални архиереи са отправяли призив към Симеон да се върне в България, да вземе властта. 

Спомняте си 1996 г. с какъв ентусиазъм в църковните среди Симеон беше посрещнат и в „Свети Александър Невски” му се пя онзи химн, който някога е пян за баща му „Боже, царю на царете, Боже, царя ни пази”. Това са все такива индикации, които няма как да не ни карат да се замислим какво в крайна сметка витае в главите на нашите синодални архиереи. И ако тези процеси по някакъв начин бяха сдържани, аз лично започнах да го отдавам това на опита в известна степен и на мъдростта на патриарх Максим, който освен всичко останало беше свързан с и режима преди 1989 г., но очевидно от гледна точка и на нашето съвремие бившият ни патриарх, покойният ни патриарх си даваше ясна сметка колко е несъстоятелна тази теза. 

Сега обаче след неговата кончина нещата започват да избуяват неудържимо и първата индикация и тук с основание ще обвиня държавните власти – никой не оцени „по достойнство”, никой не провидя процесите в края на декември, когато митрополита на нашата епархия пловдивски Николай на тържествата в манастира „Свети Кирик и Юлита” – демонстративните тържества по случай връщането на манастира беше покани и  Симеон Сакскобурготски, съжаляваме, не мога да го нарека негово величество, в крайна сметка аз съм гражданин на република,  не съм поданик на цар, та беше поканил Симеон Сакскобурготски и в словото си специално отдели внимание за отношението на църквата с монархията и изрече едно много ключово изречение „Църквата разбира статута на царя, други не го разбират”. 

Още тогава беше ясно, Светия синод със сегашния патриарх, който в много отношения, извинявайте, започвам да се съмнявам в адекватността му при вземане на такива решения, се видя накъде вървят нещата.

Целия разговор с Горан Благоев можете да чуете в прикачения звуков файл.

...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30