Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар на ЛР - Смрадлика

Смрадликата, известна ни още от тефтерите на баба под името „тетра”, е вълшебен лек от природата. Народът казва, че билката цери 99 болести и сигурно няма човек, който да не се е възползвал поне веднъж от силните й лековити качества. Освен изключително полезна билка, смрадликата може да бъде и добър източник на доходи за местните хора. За това е важно да знаем как се събира и съхранява.

Смрадликата  има широк диапазон на разпространение. Тя е  нисък храст, в редки случаи достига размери на малко дърво. обяснява Доц. Койчо Коев –  преподавател в катедра „Ботаника” в ПУ”Паисий Хилендарски”.

 „Популярно растение, има и много дълъг период на растеж –от април до август. Точно в този период на цъфтеж се събират и листата, които са основният лечебен продукт. За да са качествено събрани и използвани листата, трябва  отгоре да са тъмнозелени, отдолу сивозелени на цвят. Да няма никакво обагряне, което настъпва с началото на есента и те стават лилавочервени”.

Важно е да се знае, че лечебните растения не съдържат еднакво и достатъчно количество лечебни вещества по всяко време на годината. С оглед на това е добре да знаем, че листата на смрадликата започват да се събират още в края на май.

Листата на смрадликата се събират и през втората половина на лятото до есента, когато са напълно развити и плътни. При почервеняване на листата обаче, брането се прекратява. И в двата периода най – подходящо е събирането сутрин, в сухо и слънчево време, след вдигане на росата на здрави листа, незасегнати от болести и неприятели. Листата се откъсват направо от растението. Допуска се и отрязване с нож или овощарска ножица на младите леторасти, от които листата се събират, докато са свежи. Събраната билка се поставя в кошове, кошници и др. подобни съдове, без да се мачка и притъпква, тъй като в такъв случай лесно се запарва и почернява при сушене.

Смрадликата не е защитен вид. Потенциална заплаха за вида обаче е свръх експлоатацията на находищата му. Опазването на находищата  на лечебното растение  и това да го има и през следващите години, зависи пряко от спазването на правилата за бране, категоричен е доц. Коев.

„Да се събират по така наречения мозаечен метод. Например, ако има 100 храста да се обират 50 храста от тях и то през едни-два, за да се съхрани природният ресурс. Това е първото и най-важно.”

Повторно черпене от находищата при наличие на по-големи запаси се препоръчва след около 2 години, разказва билкозаготвителят  Спас Шарков.

„Лекото подстригване е желателно, защото се подновяват нови пъпки, нови издънки. Да се пази самият лист, когато се прибира при големите горещини, за да не се подпари, защото става без нужните качества. След брането се суши един ден, за да се вземе голямата влага. След това се прибира на сянка, за да си запази естествения цвят. За изнасяне – се балира, обезпрашава и пакетира.

За доброто качество на билката е много важно, както събирането, така и последващото  сушене и съхранение, категоричен е доц. Коев.

 „Много важен е контролът при съхраняването на вече изушената билка.

По принцип всички билки, когато се прилагат във вид на  чайове, отвари, настойки, трябва да се натрошават на по-малки парчета. Никога натрошаването не трябва да е предварително. То се извършва непосредство преди прилагането и употребата.

Билката се съхранява като цели листа, задължително в конопени чували, задължително на хладно, тъмно и проветриво място.

Във всички останали случаи качеството пада много бързо.”

Устойчивата  употреба  на билката и търсенето й като суровина налага полагането на грижи за опазване на този природен дар. Добър пример е събирането на смрадлика от сертифицирани екологично чисти районни, което гарантира качеството й и съответно по-високата цена. Николай Халачев е билкозаготвител. Занимава с биологични билки, а обучени от него берачи събират ЛР в район, който е сертифициран като биологично чист район.

Които са далеч от всякакъв вид мастни производства, главни пътища. В тези райони с определена група берачи, които са обучени как да берат съответния вид екологично чисти билки…събираме.

Специално за смрадлика, берачите минават обучение за устойчиво събиране на самите растения. Условието е максимум да се събират 30%  от листата на самия храст. Събирането става ръчно. Задължително условие е да няма чупене на клони, рязане на храсти.”

Лечебните  свойства  на смрадликата я нареждат сред най-търсените и използвани билки.Прилага се обаче предимно за външна употреба, обяснява доц. Коев.

 „Макар и не силно токсична, може да доведе до много резки алергични реакции при по-чувсвителни хора. Затова с прилагането, вътрешно особено, трябва много да се внимава. Поради тази причина в алтернативната медицина е много популярна за външно ползване. Казват и още женското биле.

Смрадликата  е много приложима при различни вагинални, маточни и други възпаления. Широко се използва и при възпаление на гърлото, като фарангити, където се правят гаргари.”

Смрадлика може да се закупи от всяка една аптека в страната. Цената й е под лев за 50 гр. а съхранението й  за лично ползване е стандартно – добре опакована, на сухо и прохладно място, далече от директен достъп на слънчева светлина.

Година и половина е максимално дългият срок, в който може да се съхранява. След това вече прилагането й няма никакъв смисъл”, обяснява доц.Коев

Смрадликата освен лечебно, е багрилно, дъбилно и декоративно растение. В последно време се използва и в медицинска козметика - екстракт от Смрадлика се влага в кремове срещу подсичане, лосиони и други продукти, което определя и търсенето й на пазара в чужбина, още от доц. Коев.

„Те са няколко, големи износители-български фирми, които работят предимно за германски, френсkи, холандски и британски козметични и фармацефтични компании.

По моя преценка се изнасят някъде 180-200 тона суха дрога, лист се изнася на година.”

Накрая да припомним, че билките са най-лековити и носят най-добри приходи, когато се събират, превозват и съхраняват по правилата.  И само спазването на правилата и то от всички е фактор да живеем хармонично с природата и да ползваме лечебните даровете, които тя ни дава.

Информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация „Информация и природозащита“ на адрес:rubriki.eu,където те са подредени по теми. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09