Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Цената на агнешкото скочи с 25% на принципа "ден година храни"

Няма недостиг на българските агнета на пазара. Най- хубавото агнешко е около 25 килограма, специално в Пловдивския район се отглеждат добри породи, каза пред Радио Пловдив Бисер Чилингиров от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. 

Според него търговците предпразнично са повишили цената на агнешкото между 20 и 25 процента. Агнетата бяха между 11 и 15 лева за килограм, но търговците я карат на принципа ден година храни. Можеше да бъдат  цените по- ниски и един килограм да е около 13 лева, но за празниците при нас все е така.

Съветът на животновъда е, ако не се доверявате на търговските вериги, да отидете до ферма и да си закупите агнето. В равнинните села на пловдивско няма много ферми за агнета, но в първомайско, асеновградско има достатъчно. 

Ако пазарувате от магазин и сте ценители на  българското месо, то е с БГ-печат и с номера на кланицата. Агнешкото е свежо до пет дни след излизане от кланицата, след петия ден вече не е прясно.

Старото се познава по по- тъмния цвят, месото е по- лигаво. Свежото месо е розово, мазнините му са бледи. Има румънски агнета, които са по- кльощави, на външен вид по- непривлекателни. Българското можеше да го откриете и по миризмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лекоатлетката Пламена Миткова в "Добро утро, ден"

Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е лекоатлетката Пламена Миткова.  Когато е 7-годишна, започва да тренира художествена гимнастика, но след четири години пътят й рязко завива в друга посока. Преориентира се към леката атлетика. Започва да се състезава за    "Локомотив Пловдив" . Състезателка е по скок на дължина. Пламена..

обновено на 15.02.25 в 08:43

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България  Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...

публикувано на 14.02.25 в 15:47

Разширява се пазарът на българското вино в чужбина

През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..

публикувано на 14.02.25 в 13:01
Емил Кабаиванов

Искат увеличение на заплатите на общинските служители

От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..

публикувано на 14.02.25 в 11:39

1300 бежанци ще учат български език, 150 от тях в Пловдив

Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната  - София, Бургас и Харманли.  Обученията по български език за бежанци в Пловдив..

публикувано на 14.02.25 в 10:34