Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната по пътищата да се спре с политическа воля и нов закон

Темата за войната по пътищата в България коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциациата на пострадалите при катастрофи.

Има няколко проблема. На първо място нашето законодателство допуска автобуси,които нямат колани, Автобусите, които имат колани, за съжаление не се използват. Има проблем с контрола от страна на самите форми, а Пътна полиция не проверява автобусите, защото това е ангажимент на ДАИ. От друга страна Пътна полиция може да санкционира водачи и пътници, които са без колани. В случая има обърнат автобус и хората са били смазани, защото не са използвали коланите. Ако бяха с колани, сигурен съм, че  загиналите щяха да бъдат по-малко.

Ние отворихме гореща телефонна линия, която е 0700 17 112. Всеки пострадал, всеки близък може да се обади , тъй като следват дълги бюрократични и административни процедури. Ние можем да консултираме хората за правата им, необходимите документи и сроковете. Правата им по различните видове застраховки са пет години. Хората да не се подвеждат по недобросъвестни съветници, които казват, че изтичат сроковете и още сега трябва да се подпишат документи. Това не е така. Нищо спешно няма. Сега хората трябва да се възстановят. Могат да се обръщат към нашата асоциация за съвети и съдействие.

Интервюто с Владимир Тодоров е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23