Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ победи с листа от компетентни хора и харизмата на Борисов

При всичките трусове в управлението загубата на БСП говори за рядката некадърност на социалистите


Имаше субективно усещане, че ГЕРБ ще надделее на тези избори, което всъщност е и обективно, предвид добрата структура на партията и нейната организация. Друг е въпросът, че данните на социолозите не показваха това в началото и средата на кампанията, но и това е обяснимо, коментира за Радио Пловдив Георги Харизанов, директор на Института за дясна политика.

Според него победата на ГЕРБ се дължи на три основни причини. Първо ГЕРБ предложи листа от грамотни хора, нещо което при БСП отсъства. Там компетентността беше извадена от проектолистата на Корнелия Нинова и частично възстановена от Националният съвет на БСП, който успя да върне Сергей Станишев сред кандидатите за евродепутати.

Второ - Цветан Цветанов подаде оставка като демонстрира лоялност и в същото време свърши огромен обем от работа. И трето – включването на Бойко Борисов като челна фигура в кампанията на ГЕРБ. Така хората избраха да продължи да се работи като досега, въпреки кусурите на това управление.

Георги Харизанов отбеляза, че на предишните парламентарни избори ГЕРБ е успяла да привлече 150 000 анти БСП гласа. На този вот това също се получи в известна степен, но по-скоро тук играта беше спечелена от твърдите електорати на партиите. БСП показа, че не може да привлече периферия. При всичките трусове в управлението това говори за рядката некадърност на социалистите.

Той припомни, че неколкократно Кирил Добрев даде изявления, че ще си подаде оставката като организационен секретар на БСП, ако партията загуби вота. Така че че при него нещата са ясни. 

Според Харизанов Корнелия Нинова има полезен ход и може да не подаде оставка, защото нейната листа е била бламирана и тя има оправдание за тази загуба. Друг е въпросът дали вътре в БСП не трябва да бъде преосмислена ролята на Нинова в партията. Социалистите трябва да преценят доколко Нинова трябва да продължи да ги тика към тази линия на националсоциализъм и да ги държи извън политическия живот, каза още той. 

Един от големите изводи, който можем да направим, преди официалните резултати е, че те препотвърждават статуквото – първите политически сили си остават, тези които са настоящия парламент и не се вижда необходимост у избирателите, която да налага размествания в Народното събрание, каза в заключение Георги Харизанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56