Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители, маските в клас са уважение към живота на учителя!

| обновено на 18.11.20 в 16:10

Носенето на маски за учениците от 5 до 12 клас ще бъде задължително – обяви на правителственото заседание  министърът на образованието Красимир Вълчев.

Заповедта, която предстои да влезе в сила, вероятно ще раздели обществото за пореден път. 

Каква е позицията на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България – обяснява неговият председател Диян Стаматов.

„Всички се обединихме около позицията, че учениците, след завръщането си в училище, да бъдат с маски от 5 до 12 клас. Ще са необходими много усилия за да убедим хората и най-вече родителите, че това е много важно, то е сигнал за уважение към учителския труд", казва Диян Стаматов.  

По думите му,  това ще много трудно, бавно и противопоставящо се.  В противен случай обаче ще имаме непрекъснато превключване от реално към дистанционно управление на учебния процес, предупреждава браншовият лидер.

Почти навсякъде вече се носят маски.  Излиза обаче, че местата където най-трудно намираме допирателна точа за това изизстване се оказва училищната среда. Преди няколко месеца нямахме толкова силен натиск на вируса, сега обаче,  твърде често имаме починали учители, вече са почти 30, което създава огромен стрес и притеснения за всяко училище, коментира Диян Стаматов.

Там, където е имало тъжен проблем, или дори установена зараза, настъпва голямо притеснение. Разстройва се и учебния процес – веднага настъпва плътна карантина, на цели класове. Последиците от преболедуването също са тежки, това е проблем за човека и за цялата образователна система. 

Всеки един от нас трябва да направи малкият компромис. Да, носенето на маски не е удабно, но трява да се защитят всички – и ученици и учители.  За голямо съжаление, кампаниите по убеждаване остават много трудни.  

Не можем да се надяваме на чудо и че никой в класа няма да се зарази.  Следват зимни месеци, с традиционните от години грипни ваканции. Определено това ще е най-трудния период.

Вероятно ще се премине към дистанционно обучение.  Продължителното пребиваване в електронна среда обаче води до много пропуски в обучението, алармира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. 

Цялото интервю с Деян Стаматов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01