Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямото изкуство е философия

13
Борис Дочев - художник
Снимка: Александър Георгиев, Радио Пловдив

Борис Дочев е един от художниците в семейството на три поколения майстори на четката: баща му Асен Дочев, той и брат му Петър Дочев. Тяхната обща изложба може да се разгледа до края на септември в Етнографския музей, на който той дари огромно богатство от предмети с историческа и етнографска стойност, сред тях и предмети – образци на възрожденското изкуство.  

Роден в царско време, творил между две обществено политически системи и до днес търсещ смисъла на изкуството между времето и срещу него, на 87 години Борис Дочев пази елегантния си вид и изказ и излъчва духовност.  

Вместо носталгия, спомените му за едни от най-именитите художници, приятели на семейството му и негови лични близки, сред които Златю Бояджиев и Христо Явашев, са изпълнени с мъдрост за артистичното им наследство. 

За Кристо разказва: "Бяхме 5 години неразделни приятели - 3 години на един чин в гимназията, 3 години заедно в Академията. Накрая на 3-тата година той замина за Чехия, а оттам и за Виена. Днес Триумфалната арка - вече последни акорди и минава в небитието. Знаете, неговото изкуство е временно. Както и всичко на този свят е временно". 

Златю Бояджиев определя като гениален. След като получава удар, става 2 пъти по-работоспособен " И си мисля - Златю, Бетовен и други - защо Господ разрешава да ги сподели тази глухота, тази парализа? Очевидно не са си вършили достатъчно прилежно работата и Господ им казва: "Няма да се занимавате с друго, да пишете лозунги, да се катерите по комините да пишете Слава на БКП. Пратени сте с мисия, ще работите, защото вие сте наредени. Затова аз спирам контактите ви със света и ви оставям сами със себе си. Най-ценното богатство ви давам - да общувате със себе си. Да не се разпилявате навън". Както сега всичките - не живеят вътрешен живот".

А размислите на Борис Дочев за изкуството ни отвеждат в едно време, в което, по думите му, хората са се отнасяли сериозно с него: "То е врата към духовен свят, няма нищо общо със сегашните разбирания за красота, които са вулгарно-материализирани. Голямото изкуство е философия - дълбока истина за реалността, подбудена от вечния ти стремеж към Всемирната хармония и красота". 

И още - как точно се прави голямо изкуство, защо сме в упадък и какво ни казва епидемията от коронавирус - чуйте разказа му в звуковия файл - носталгичен и личен, като дар за бъдещите поколения. А в youtube канала ни и тук може да видите художника и картините от общата им изложба "Художниците Дочеви - баща и синове" в Етнографския музей. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

публикувано на 13.09.24 в 17:55

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25