Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова изложба за Небет тепе представя РАМ-Пловдив

"Небет тепе не е разкрило всичките си тайни", казва археолог София Христева

| обновено на 06.12.22 в 17:07

Регионалният археологически музей в Пловдив открива днес, 6 декември нова временна изложба озаглавена „Античен хамбар от Небет тепе, Пловдив“. Почитателите на археологията и историята на Пловдив ще могат да се запознаят отблизо с изложбата, представяща малка, но представителна извадка от проучените структури на Небет тепе през последните три археологически сезона, съобщиха от музея.

Първите проучвания на обекта са направени от Димитър Цончев през далечната 1934 г., а в последните години – 2016, 2017, 2021 г. от София Христева, археолог от РАМ – Пловдив и куратор на изложбата

Изложбата е фокусирана върху античен хамбар (края на II - до средата на III век), обслужващ военните, охраняващи крепостната стена и разказва за опожарения от готите Филипопол през III век. 

Представени са предмети на бита като съдове за съхранение на храни и течности, за готвене и сервиране, оръдия на труда, оръжия, медицински инструменти. Сред по-представителните находки са вносна амфора от остров Крит, бронзови апликации от конска сбруя и сребърни монети. 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, финансирала археологическите разкопки на проекта за консервация и реставрация на Небет тепе – „По крепостните стени на Филипопол“.

Експозицията може да бъде видяна в периода 6 декември 2022 – 28 февруари 2023 г. /зала VIII на музея/

Може да научите повече от интервюто със София Христева, от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25

Класическа музика с Опера Пловдив пред Братската могила

За първи път на открита сцена пред Братската могила Опера Пловдив ще бъде изпълнен камерен концерт, озаглавен „Малка нощна музика“. Концертът е на Държавна опера – Пловдив, а поканата е на район „Западен“. Ще звучат любими класически произведения на Моцарт, Вивалди, Хендел, Щраус, Пучини, Бах, Чайковски и др. Под диригентството на..

публикувано на 12.09.24 в 07:10

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов .  По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи. Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града..

публикувано на 11.09.24 в 16:27

Втора премиера на пловдивския театър на "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" продължава с още една премиера на пловдивския драматичен театър. Камерна зала „Стефан Данаилов“ събира на едно място 5 актьори, за да ни потопи в една история за власт и дворцови интриги, любов и страст, себичност и саможертва.  „Елизабет или кралицата..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55