Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безценни реликви пази музеят на Бачковския манастир

Древни и много ценни реликви се съхраняват в музея на Бачковския манастир "Успение Богородично". Сред шедьоврите на ювелирното изкуство е дарохранителница, която е сред малкото подобни в православния свят, разказа в програма "Точно днес" уредникът на музея Стамен Пепелишев.

По думите му музеят на Бачковския манастир е създаден през 30-те години на миналия век, когато по-старите и ценни манастирски икони, утвари, одежди и други принадлежности, неизползвани повече в богуслужението, са събрани в колекция, положила основите на настоящия манастирски музей. 

От 2007г. сбирката е подредена в нови помещения в Южния двор специално пригодени за целта. Миналата година е открита и иконната зала. Забележителни са сбирките от покритите с миниатюрна дърворезба кръстове, наборите за причастие,майсторски живописваните и богато обковани икони, сбирката от народни накити.

Около 30 икони, част от 500-те безценни образци, са изложени, другите се съхраняват в манастира. Централното място е за дарохранителницата, която е много красива и стара - от 1637 година. Изработената е от майстор Замфир - има надпис, който говори, че вероятно е дарение. Изработена е на сребърна основа, покрита с клетъчен емайл и позлата с полускъпоценни камъни на върха на кръста, обяснява Пепелишев.

Той допълни, че има много стари икони - от 16 век е запазен апостолски фриз - част от стария иконостас. Според него изключително интересна е и една икона, за която се предполага, че е от остров Крит. 

Иконата е интересна като художествено композиционно  решение, защото не се вписва в православния канон. Избразява смърта на Свети Кирик и Юлита - разработена е в традицията на венецианската възрожденска живопис - има переспектива, спирална завитос на фигурите. Има една друга, която възпроизвежда икона от Кипър - от манастира Кикос, където  имат една чудотворна икона, която е много почитана и пазена. Интересна е, защото Исус е изрисуван от дясната страна на Богородица и той има особена раздвиженост, допълни уредникът.

Според него особен център на манастирския духовен живот е поклонението и почитта към Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица. Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители.

Стамен Пепелишев разказва, че отстрани на образа на св.Богородица, може да се разчете надписът „влахерниотиса”, което говори, че тя повтаря живописния тип или пък е копие на прочутата Влахернска св.Богородица – покровителка на Константинопол. Бидейки покровител на града срещу различните врагове и военни набези, не би било учудващо, ако основателят Григорий Бакуриани, сам воин, е поискал и централната икона в основания от него манастир да възпроизвежда споменатия първообраз. 

Двете части на разказа на уредника на музея са в прикачените звукови файлове.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43