Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тренд": 7 от 10 българи празнуват 8 март

Мнозинството от българите - 68%, отбелязват и/или празнуват Осми март. Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд“.

Проучването показва, че празникът се зачита в по-голяма степен от жените – 80% от тях дават положителен отговор, а 68% твърдят, че се чувстват по-специални на този ден. 

На този Осми март над две трети или 67% от анкетираните планират да подарят цвете. Това споделят приблизително поравно както мъжете, така и жените. Общо 60% от участниците, които възнамеряват да направят този жест, ще подарят цвете на майка си, 37% - на жена си/партньорката си, 30% ще подарят на приятелка, 24% - на колежка, а 7% на друга близка жена (дъщеря, снаха и др.). 

Близо половината от българите или 45% смятат, че Осми март се свежда само до празнична атмосфера. Почти една трета - 32%, са на мнение, че освен празничния дух, датата има и важно социално значение. Това мнение изразяват по-често жените. За 16% празникът е остарял и не е важен, сочи още изследването на „Тренд“. 

В проучването доминира мнението, че Осми март е празник на всички жени – това посочват 61%. За 20% това е празник на майката. Според 9% датата е социалистически празник, а само 4% я свързват в най-голяма степен с борба за правата на жените. 

Близо половината от българите са на мнение, че празникът не е комерсиален (46%), а 29% заемат противоположната позиция, според изследването.

Изследването е по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите и възприятията на българите спрямо Осми март. То е реализирано в периода между 7 и 14 февруари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1010 души на възраст 18+. 

Анкетата на Радио Пловдив с мъже за празника на жената потвърждава констатацията на социолозите, че силният пол "готви" изненада на половинката си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39