Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

| обновено на 09.08.24 в 14:11

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. 

Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда фестивалът „Пловдив чете“. Това е и един от най-чаканите и обичани фестивали за книгоманите в града под тепетата. А пловдивчани не само обичат да четат, но и голяма част от тях го правят ежедневно.

Библиотеката е храм на книгата. Място, където не само може да намериш нужната научна литература, но и да си вземеш популярно четиво за вкъщи. И ако някога книгите бяха едно от най-достъпните развлечения, с което да разпуснем, сега ги изместват филмите, интернет и телефоните. Въпреки това потокът от читатели в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив не спира, категорична е Васка Тонова, главен библиотекар в пловдивската библиотека. 

Според нея до момента читателите в библиотеката са от порядъка на 6000 души. Толкова са били и в предишните няколко години. 

"Радвам се, че ги запазваме. Хубавото е, че и в читалнята идвата, а и за вкъщи вземат книги, защото през летния сезон е време за разтоварване", коментира Тонова. 

Всеизвестна е максимата, че книгите са нашият прозорец към света. Освен, че получаваме от тях знания, с книгите си почиваме и бягаме от действителността, пътуваме по света, връщаме се в миналото, пътуваме в бъдещето, намираме приказни светове и вълнуващи емоции. В разгара на лятото в пловдивската библиотека се търсят най-вече книги за разпускане. Но и не само. 

По думите на Васка Тонова интересът към научните издания е постоянен и през  лятото. "Сред българските автори на художествена литература най-търсени са Венета Райкова, Милен Русков и Георги Господинов, а от чуждите автори романистите - Даниел Стийл, Нора Робъртс и Агата Кристи. Хубавото е, че най-търсените автори попадат в Топ 20 на класацията, която е за български и за чужди автори, така че те се нареждат на една добра позици измежду всички автори в световен план. 

Според главния библиотекар на Народна библиотека „Иван Вазов“ филмите, телевизорите, компютрите, телефоните и електронните четци, няма как да изместят истинската книга.

Оказа се, че пловдивчани предпочитат да разлистват истински книги, а не да ползват модерните електронни четци. 
Някои от тях споделят, че обичат не само допира до книгата, но и нейния аромат, други твърдят, че им е по-удобно да четат книги на хартия, тъй като това натоварва по-малко очите им.

Васка Тонова поясни, че покрай научната литература, която търсят в библиотеката, младите хора откриват художествената литература и се причисляват към любителите на книгите. 

Всяка прочетена книга оставя следа в живота и съзнанието ни, обогатява ни и развива ума и душата ни. Затова, ако се чудите как да отбележите Световния ден на любителите на книгите, потърсете си вълнуваща книга – независимо дали в книжарницата, библиотеката или интернет, и я прочетете. 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Галерия "Arsenal of art" представя випуск 1981 на НГСЕИ

Изложба събира на едно място изявени пловдивски творци, които са завършили Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в годината, когато страната ни отбелязва 1300 години България или випуск 1981 г.  Над 40 художници, скулптори и представители на визуалното изкуство ще представят избрани свои произведения в галерия Arsenal of art. Сред..

публикувано на 24.10.24 в 07:20

Изложба за съживяване на стари книги с техниката "Оримото"

В Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъде представена пътуващата изложба „Изкуство в книга – Ars in libro”. Идеята е да се покаже как може да бъде даден нов живот на очислените книги в библиотеки и читалища чрез техниката  „Оримото“.  Техниката е подобна на оригами, но не е източно изкуство, създадена е от немския компютърен специалист..

обновено на 24.10.24 в 06:58

Обновяват стенописа "Пловдив" до Археологическия подлез

Стенописът „Пловдив“ на фасадата на къщата до Археологическия подлез се обновява  и утре ще бъде завършен.  Прави се промяна само в дясната част на изображението, където се виждаше Хисар капия, а сега там е нарисувана цветна лястовичка. „ Ще освежим и реставрираме старата част на стенописа, оригиналният вертикален надпис „Пловдив“..

публикувано на 22.10.24 в 15:09

Представят новата книга на Стефан Иванов в клуб "Петното"

Новата книга на Стефан Иванов „Без мен“ ще бъде представена в литературен клуб „Петното на Роршах“. За нея ще говори писателят Александър Секулов. Книгата се появява 10 години след предишната стихосбирка „Навътре“. Стефан Иванов е магистър по културология и доктор по философия в СУ „Климент Охридски“.  Автор на е четири стихосбирки – „4..

публикувано на 22.10.24 в 05:48

Стефан Цанев получава приза "Йеромонах Игнатий - В. Левски"

Големият драматург, поет и писател Стефан Цанев ще получи тази вечер в Карлово наградата „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“. Отличието се дава за приноса му за българската духовност и патриотизъм. Наградата бе учредена от карловските скулптори Недко Кръстев и Николина Канарова и се връчва на личности с особени заслуги в направленията..

публикувано на 21.10.24 в 16:08