Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти: Ако се задълбочи кризата в Иран, ще има голямо увеличение на цените на горивата

Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че 7 лева за литър бензин е доста пресилено като прогноза, но до 3-3,50 лв би могло да се стигне, ако цената на петрола се вдигне рязко на международните пазари, каза в "12+3" икономистът Георги Ангелов. Той припомни, че цената на литър дизелово гориво през 1999 година е била 90 стотинки, а сега плащаме три пъти повече. Практически сме изживели голямо покачване в последното десетилетие, възможно е да изживеем подобно покачване и през следващите години и трябва да се готвим за такъв сценарий.

От своя страна икономистът Лъчезар Богданов допълни, че не знаем колко още "мерки" за спасяване на банки и правителства ще има, което ще означава новонапечатани долари и евро. Ние говорим по-скоро за обезценяване на книжните пари. Така, че в следващите 3-5-7 години никой не знае какво ще се случи и такива прогнози са катастрофични. В средносрочен план това, което може да се направи, е преосмисляне на европейската данъчната политика, която на практика наказва потреблението на енергия. Икономистите прогнозираха, че ако има военен конфликт в Иран, цените на горивата ще скочат, но припомниха, че сме преживели много войни, които са се отразявали на горивата.

Има ли полезен ход в нашата икономика, как експертите коментират възможностите за алтернатива на петрола и накъде върви политиката на ЕС с увеличението на акциза, което се планира в общността - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна