Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обжалва външнотърговската политика на Аржентина пред СТО

Снимка: БГНЕС
Европейския съюз обжалва външнотърговската политика на Аржентина пред Световната търговска организация. Причина за това са въведените от аржентиските власти нови правила за внос, които включват регистрация, предварително одобряване на стоките, усложнен разрешителен режим, както и изисквания към чуждите компании да изравнят стойността на вноса и износа си. При това положение не ни остава нищо друго, освен да се противопоставим на протекционистичния режим на Аржентина, заяви еврокомисарят за търговията Карл Де Гухт

Тези рестриктивни мерки са незаконни според правилата на Световната търговска организация. Те причиняват вреди на европейския износ, ощетяват нашите компании, и ни струват работни места.

От Европейската комисия съобщиха, че потенциално засегнатите от импортните рестрикции европейски стоки и продукти са на стойност 8 милиарда и 300 милиона евро - колкото е целият износ от Евросъюза за Аржентина през миналата година. Предприетото обжалване предвижда като първа стъпка двумесечни консултации в рамките на Световната търговска организация с цел да бъде намерено извънсъдебно решение.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна