Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Фолкландските острови определят на референдум статута на територията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Жителите на Фолкландските острови, които са под британско владение, гласуват на двудневен референдум за решаване на статута на територията. Аржентина не се ангажира да признае резултата от референдума.

Въпросът, на който трябва да отговорят жителите на Фолкландските острови, е искат ли да останат задморска територия на Великобритания, като се очаква огромното мнозинство да отговори с "да". Избирателната комисия очаква изключително висока активност сред имащите право на глас около 1600 души, тъй като, според нея, жителите много ясно осъзнават важността на въпроса.

Референдумът се провежда в два дни поради чисто географски причини. Много от пътищата са черни и понякога са необходими часове за придвижване от едно място до друго - в случая до някои от избирателните секции. Организирани са подвижни избирателни секции под формата на джипове, за да могат жителите и на най-отдалечените и изолирани поселища да дадат своя глас. Ще бъде използван дори самолет.

Международни наблюдатели, включително от Южна Америка, следят за правилното протичане на референдума. Аржентина го окачестви като поредната ПР-акция на британското правителство. Тя продължава да има териториални претенции към островите 30 години след въоръжения конфликт с Великобритания, в който загинаха около 900 души.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна