Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическата гимназия временно се мести в сграда на друго училище

Снимка: mc.government.bg

Сградата на Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил Философ" ще бъде ремонтирана. Докато трае ремонтът учениците ще учат в 13-то училище "Свети Кирил и Методий", което се намира до Женския пазар в София. Тази сграда обаче не е в добро състояние и от утре възпитаниците на Класическата гимназия със съдействието на Столичната община започват почистването на новия си временен дом.

Ремонтът е на стойност близо два милиона лева и включва пълна подмяна на инсталации, обновяване на стаите и двора. Срока за завършване на дейностите обаче е пет месеца. В същото време алтернативната сграда до Женския пазар е негодна за ползване за училищни цели. Директорът Мариела Папазова коментира:

Наистина училището няма добър вид. В момента съм тук заедно с група ученици. И аз, и те осъзнаваме какви са условията, но в никакъв случай те не отговарят на това, което е отвън. Прилични стаи, но трябва да се изчистят, тъй като то не е било обитавано очевидно доста време и трябва тези стаи да се приведат в някакъв приличен вид, така че да може да протича учебен процес. Не говорим за някакъв лукс, за някакви особени екстри, но в крайна сметка не смятам, че има толкова много  луксозни бази, че с едно почистване може да изкараме тука тези месеци докато трае ремонтът в сградата на улица "Баба", където се помещава нашето училище.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна