Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отчита забавяне в изпълнението на квотите за бежанците и връщането на нелегалните мигранти

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) докладва бавни резултати по изпълнението на квотите за прием на бежанци и принудителното връщане на нелегални имигранти.

Комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос изпрати писмо до вътрешните министри от Съюза с призив да започнат да изпълняват квотите си за прием на бежанци от Италия и Гърция:

Не се крием зад дипломатична реторика. Всеки трябва да изпълнява тази схема по отговорен начин.

Комисията отбеляза напредък в административната регистрация на мигрантите, която ги разграничава между бежанци и гастарбайтери.

От началото на 2015 г. Гърция обаче е отпратила обратно едва около 19 000 икономически имигранти, които нямат право на убежище в Европа. Това е крайно недостатъчно, смятат от  ЕК, предвид, че през същата година на гръцка територия са дошли 880 000 души.

Същото важи за Италия, където от 160 000 мигранти, дошли от морето, върнатите в родината са 14 000. Част от хората бягат от страната, още преди да се установи дали са бежанци или нелегални, поради липсата на места в центровете за задържане, пише в доклада.

Едва 16% от нелегалните африканци в ЕС биват връщани, сочи статистиката. Държави на произход като Алжир и Мароко отказват да сключат споразумения за реадмисия, а Пакистан не спазва своето. В тези 3 страни няма военни действия и повечето от гражданите им нямат право на бежански статут.

Връщането към съседните на Съюза транзитни държави, като Турция, също не работи защото едва от 1 юни Анкара обеща да прилага споразумението за реадмисия. Откакто през декември Турция сключи сделка с Евросъюза да сътрудничи, дневният брой на нелегално идващите в Гърция през морето от турска територия плавно намалява но остава твърде висок – 2377 души. През българско-турската граница у нас средно на ден са идвали 19 мигранти.

Евродокладът отбелязва, че през турската граница все по-малък е делът на мигрантите, които идват от Сирия, за сметка на мароканци, пакистанци, афганистанци, иранци и хора от Бангладеш.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна