Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите от кюстендилския кв. "Изток" се затрудняват в коя секция ще гласуват

Снимка: Ани Петрова

Ромите от кюстендилския кв. "Изток" с около 4 500 гласоподаватели се затрудняват в коя секция ще гласуват на вота на 27 октомври, казаха активисти. 

Гласоподавателите от квартала са разпределени в шест смесени секции в други квартали на града. Така е от 2015 г., а искането в съда шестте секции да се открият отново в ромското 6-o ОУ "Иван Вазов", както е било допреди 10 години, беше отхвърлена.

На изборите последните две-три години много често гласоподавателите от ромския кв. "Изток" се объркват в коя секция трябва да гласуват. И биват връщани, някои пътуват с такси до съседни секции. Стават и скандали.

Редно е Общината да разгласи по-добре точно кой избирател къде може да упражни вота си, казва Илчо Димитров, който внесе в съда жалбата за връщането на шестте изборни секции в училището в квартала.

"Аз мисля, че е редно общината все пак да постави някакви листеча: "еди-коя си улица гласува еди-къде си", поне в училището да е посочено - дали е 2-ра, дали е 6-та, но откакто са се изнесли, никой няма тази грижа. Защо трябва аз да питам когото и да е? Аз ще си проверя в сайта на Общината, но колко човека ще го направят? Не виждам защо да няма секции тук, при условие, че в нито един квартал в целия град това положение го няма". 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна