Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор беше внесена на последното възможно заседание на Висшия съдебен съвет. Предложението бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова. Петров посочи като мотиви професионалните и нравствени качества на Сарафов. По думите му той има управленски опит, знание и опит в правото, професионален и личен авторитет.

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова, която не се  възползва от правомощието си да номинира кандидат, се надява процедурата по избор на обвинител номер едно да стигне до край.

"Надявам се, защото не е хубаво непрекъснато и всички органи да са се с изтекли мандати, временно изпълняващи и така нататък. Смятам, че е добре за всеки орган, включително и органите на съдебната власт, да имат титуляри, а не изпълняващи функциите".

В момента Борислав Сарафов изпълнява функциите главен прокурор, след като предшественикът му Иван Гешев беше отстранен от поста.

След заседанието Стефан Петров обясни, че Сарафов е допринесъл за работата на държавното обвинение.

"В момента Прокуратурата работи по-спокойно. Няма ги тези акции, показни, появяване по медиите.. Всичко е нормално".

Нямало е и други желаещи да се състезават за поста главен прокурор, каза още Петров.

"Говорехме с други лица, но никой не прояви желание да участва в тоя конкурс. Предполагам, щом сме я издигнали (кандидатурата б. р.), ще бъде избран".

Интересното е, че за разлика от Иван Гешев, който мина през същата процедура преди близо 4 години и номинацията му беше на цялата прокурорска колегия, днес зад Сарафов стоят имената само на трима от членовете на прокурорската колегия - необходимият минимум, за да може да се развива нататък процедурата. 

Както обичайно протича тази процедура, беше изчетена биографична справка на Сарафов. Стана ясно, че той е дал съгласие. Не е ясно кога е станало това, тъй като доскоро Сарафов твърдеше, че не иска да участва в тази процедура. Процедурата нататък е свързана с внасяне на концепция и възможност за задаване въпроси. 

Самото изслушване и гласуване е на 16 януари. Към този момент ВСС ще е само с 20 члена, тъй като през ноември ще изтече мандатът и на председателя на Върховния административен съд. Тоест на негово място ще застане и.д. председател.

Следващата седмица ще стартира процедурата и за председател на Върховния административен съд. Там също следват 4 последователни заседания, на които да се издигат номинации. Неофициално сега се твърди, че ще има 2 кандидатури, което може да направи избора по-труден, тъй като там трябват 17 гласа за избор на председател на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Процедурата ще се развива във времето чак до март. 

Какво може да се случи междувременно:

•  Евентуално е възможно някой да оспори тези процедури в Конституционния съд, което би означавало те да спрат.

•  Да има произнасяне на съда в Люксембург, който е сезиран от съдии за това дали са легитимни правомощията на Инспектората на ВСС при санкции и други техни решения, защото е изтекъл мандатът.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна