Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК продължава напълно да подкрепя приемането на България в Шенген

Снимка: архив

През изтеклата седмица Европейската Комисия заяви в доклад за състоянието на Шенгенското пространство, че подкрепя напълно приемането на България и Румъния в Шенгенската зона. Документът показва, че позицията на комисията по въпроса не е променена, защото периодично и по различни поводи тя вече е изразявана многократно.

Авторите на доклада отчитат, че от ноември 2013 г. до февруари 2014 г. броят на незаконните преминавания на границите на ЕС се е увеличил чувствително, като нелегалните влизания са минавали основно през България, Италия, Гърция, Унгария и Испания. В сравнение със същия период на миналата година, нелегалните преминавания на българската граница са седем пъти повече. Според комисията, правителството на България полага големи усилия за осигуряване на допълнителна охрана. И наистина, въпреки финансовите си затруднения, в периода 2010-2013 г. за изпълнение на технически изисквания за прилагане на шенгенското законодателство с правителствени постановления бяха отпуснати близо 28 милиона евро. Само през февруари тази година, за такива проекти правителството задели 3,5 млн. евро. Става въпрос за поддръжка на хеликоптери AW-109Е и AW-139, за финансиране на интегрираната система за контрол и наблюдение на българо-турската граница, за мобилни рентгенови устройства и т.н. Средства се изразходват и за възпрепятстване на миграционния поток, минаващ през черноморската граница на страната.

Изразената от ЕК подкрепа потвърждава тезата, че макар още да не я приемат в Шенгенското пространство за свободно движение на хора, България изпълнява ангажиментите си към него и полага сериозни усилия за опазване на външните граници на ЕС. Подкрепата на ЕК обаче не стига, защото за приемане в Шенген трябва консенсусно решение на всички държави, включени в него, а се противят на него повече от една. Изхождайки от тази реалност, сегашното правителство смята, че най-реалистична е идеята България да се присъедини към пространството поетапно – първо по въздух, после по вода и чак накрая по суша. Но въпросът е не дали и как, а кога? Защото рисковете от миграционния натиск растат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ВАС отказа да се произнесе по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда. Едната жалба е срещу..

публикувано на 17.09.24 в 08:51

В Скопие продължават да обсъждат неофициалната визита на Силяновска в София

Българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков отказа да приеме протестната нота за липсата на македонското знаме на срещата между президентите на България и Северна Македония, заявиха от македонското външно министерство. Дипломатическото..

публикувано на 17.09.24 в 08:46

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25