Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Много сняг, много хляб”

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО
„За много години!” – така се поздравяваме през целия януари. Може би заради наследената вяра, че благопожеланията през първия месец „зареждат” останалите единайсет. Студът по това време предвещава здрава година. Всички знаем поговорката: „Дебел сняг – голям комат” или „Много сняг, много хляб”. С други думи – колкото е по-голям снегът, толкова по-плодородна ще е годината. Бялата покривка пази корените на дърветата и семената на засетите житни растения. В народните приказки тя е сравнена с пелена или топло одеало. Ледът пък „завива” водите и рибата.

Някога вярвали, че метеорологичните условия през януари предсказват какво ще бъде времето през цялата година. Прогнозите също се свеждали до кратки словесни формули: „Януари без сняг – юли без дъжд”. И също: „Сняг на Нова година – дъжд по Петровден”. Най-важно било какво се случва през първия месец и особено през първия му ден. Ако има скреж по дърветата – годината ще е плодородна. Ако вали ситен сняг, пчелите ще съберат много мед. Ако снегът е едър – ще има повече бръмбари през лятото.

Най-разпространена е легендата, че в началото снегът бил като брашно. Но една немарлива жена избърсала с него детето си. Разсърдил се Господ и го превърнал в студена покривка. Във фолклорно-християнските представи сняг вали, когато от бялата риза на Господ (или на ангелите) се късат парцали. А негови господари са свети Димитър, свети Никола и свети Атанас – зимните светци. За всеки от тях съществуват различни легенди. Общото е, че снежинките се изсипват от дългите им бради или от широките ръкави на дрехите им. В някои райони на страната са записани поверия, според които свети Димитър и свети Атанас разнасят снега в чували и когато дойде време, го пускат на земята.

Първият сняг, независимо от деня и месеца на своята поява, се счита за лековит. И до днес се случва хората да се търкалят в него. Или поне да измиват лицата си за здраве. Някога вярвали, че така ще се предпазят от главоболие и проблеми с кръста по време на тежкия полски труд през лятото. Добре е, когато снегът се появява и си отива навреме. В противен случай стопанският цикъл се обърква, нарушава се жизненият ритъм на всички живи създания. Следва глад, недоимък и неволи. Особено за бедните.

Последният сняг се нарича „щърков”, защото предвещава идването на пролетта и на прелетните птици. Щърковият сняг вали едър, „на пашкули”, Според народното вярване, тези „пашкули” показват, че щърковете са тръгнали на път към нашите страни. В народната терминология съществуват още няколко вида сняг. Когато вали без вятър, се нарича „тих сняг”. Ако е придружен с вятър – виелица, с вихрушка – фъртуна. Снегът, който се топи веднага, наричат „югов сняг”, защото е с „юговия вятър”.

Със снега са свързани и много народни мъдрости за преходните неща в този свят. За тях и до днес казваме, че са трайни колкото „ланшния (миналогодишния) сняг”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30