Фолклорният Андреевден, наричан още Андреювден, Андрея, Дрейовден, е част от празниците, свързани с осигуряване плодородието през следващата година и неговата защита. Най-популярен е ритуалът, при който сварена царевица и различни други варива се хвърлят нагоре, като едновременно се изричат пожелания. Отбелязва се винаги на 30 ноември – денят, отреден от православната църква за почитане паметта на светия апостол Андрей Първозвани.
Андрей, който от малък търсел божественото, бил ученик на Йоан Предтеча. Един ден стоял на брега на Йордан, когато неговият учител посочил Христос и казал: „Ето Агнецът Божий!“. Андрей тръгнал след Христос и бил с него през целия ден. Той е първият, повикан да тръгне след Спасителя, оттам получил и името Първозвани. Както е известно, Андрей и неговият брат Петър били рибари. След срещата с Христос те започнали да го следват навсякъде и заедно с другите апостоли станали свидетели на Христовите чудеса, смърт и възкресение. Образът на светия апостол Андрей има съвсем различна характеристика в народните представи, в сравнение с църковните текстове, но се откриват и някои сходства с факти от житието му. Например в района на Южното Черноморие той е почитан наравно със св. Никола като покровител на морските бури и хали. В Югозападна България пък разказват, че свети Андрей е баща на свети Никола. Според вярването, на Андреевден денят започва да наедрява с по едно просено зърно, а в някои селища наричат празника Едрей или Едревдън.
Мечката присъства и в народните легенди за свети Андрей, според които той побеждава и покорява силното животно. Оттам и още едно име на празника – Мечкинден. В някои селища на Южна България същите ритуали се изпълнявали на 4 декември – деня на Света Варвара.
Снимки: БГНЕС
Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..
Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...
Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..