Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция ще привличат IT-инвестиции към Балканите

За акцентите в разговорите на Екатерина Захариева в Атина

Снимка: AП/БТА

В Атина българският външен министър Екатерина Захариева изрази подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на София, че суверенните права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в съответствие с международното право. Тя изрази надежда за прекратяване на напрежението между Турция и Гърция и призова споровете да се решават в добросъседски дух, а не с едностранни действия. Заедно с гръцкия си колега Никос Дендиас, Захариева изрази дълбоко съжаление от промяната в статута на храма „Св. София“ в Истанбул. 

В разговорите на българския вицепремиер в гръцката столица бяха засегнати и въпросите, свързани с европейската интеграция на Западните Балкани.

В разговорите си двамата външни министри засегнаха целия спектър на двустранните отношения, включително строителството на газовия интерконектор. Договорено беше икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето. 

Повдигнат беше и въпросът за облекчаване на движението между двете държави в условията на коронавируса и по-бързото възобновяване на работата на гръцките гранични пунктове с България. Тема на разговор беше и по-бързото завършване от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“, който се очаква да допринесе и за икономическото развитие от двете страни на границата.

По данни на външното ни министерство, Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът е нараснал с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро).

Настоящото посещение на министър Екатерина Захариева в Атина е по повод 140-ата годишнина от установяването дипломатическите отношения между България и Гърция. Това е и първата ѝ задгранична визита след възобновяване на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса, уточняват от МВнР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

300 военнослужещи на Фестивала на военните духови оркестри в Горна Оряховица

Горна Оряховица ще бъде домакин на Преглед на любителското творчество и Фестивал на военните духови оркестри на Сухопътните войски. От 18 до 20 септември в Летния театър в града с начален час 16.00 ч. среща ще си дадат военни формации и изпълнители от..

публикувано на 18.09.24 в 07:30

Kalimera Vratsa - във Враца започва фестивал, посветен на Гърция

Гръцката певица Ирини Пападопулу ще изнесе концерт тази вечер от 19.30 ч. на панаирната сцена пред стадион "Христо Ботев" във Враца. Събитието е в рамките на 135-тото издание на Врачанския есенен панаир и част от програмата по инициативата Kalimera..

публикувано на 18.09.24 в 07:10

Ще е топло и облачно с валежи в Предбалкана и югозападните масиви

В сряда  ще има разкъсана облачност, след обяд и значителна. Главно в Предбалкана и масивите в Югозападна България ще има слаби превалявания. Минималните температури ще са между 8° и 16°, в София 10°. Максималните ще са от 21 до 26° в Русе, в столицата..

публикувано на 17.09.24 в 19:05