Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучват мащабен комплекс със светилище от римската епоха

Снимка: архив

Археологически обект в близост до елховското село Стройно има огромен потенциал да се превърне в значителна културно-туристическа дестинация за Югоизточна България. Разкопките се извършват под ръководството на Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при БАН съвместно с Етнографско-археологическия музей в Елхово и са финансирани от международната фондация „Хоризонти”.

Пред БТА Даниела Агре поясни, че обектът е изследван през 2018 г. с геомагнитен радар. По думите на археоложката, проучването е разкрило голям архитектурен комплекс на площ над 35 декара, като само основната му сграда е около 25 декара.

Комплексът е изграден от верижни помещения и вход с колони. В обширния двор се намира внушителна кръгла сграда, изградена от две концентрични окръжности, вписани една в друга. „Аналозите на тази сграда ни позволиха да я интерпретираме като храм (толос)”, каза Даниела Агре, уточнявайки, че досега обект с подобен план не е регистриран у нас.

Според археоложката функцията на обекта ще стане ясна след по-мащабни проучвания ‒ дали е императорски домен-резиденция с храм, голям храмов комплекс или е имал други функции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов...

публикувано на 14.09.24 в 16:28

На 14 септември се чества Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът чества чудодейното откриване на Голгота в Йерусалим на кръста върху който е бил разпнат Исус Христос. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. При..

публикувано на 14.09.24 в 09:30
Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война. В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти,..

публикувано на 14.09.24 в 09:05