Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха център за контролирано екологично производство у нас

Снимка: „Nelson and Pade", Inc.®

В Тракийския университет в Стара Загора създадоха първия за Източна Европа „Център по аквапоника“. Образователният, научноизследователски и индустриален център за контролирано екологично производство към висшето учебно заведение е разположен на 4000 кв. метра и използва системите на американски лидер в този вид индустрия, информира висшето учебно заведение.

Цикълът на производство започва тази пролет, а първата българска аквапонична продукция ще излезе на пазара ни през есента. При непрекъснато производство годишната продукция ще бъде около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба.

Аквапоничната технология е процес, при който водата, в която се отглежда риба се превръща в богат източник на хранителни вещества за растенията. Полезните бактерии във водната среда превръщат рибните отпадъци в хранителни вещества за растенията, които усвоявайки ги спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и едновременно с това поддържа и средата, в която симбиотично и трите вида – полезни микроорганизми, риби и растения – се развиват отлично. Ползите от този вид производство са не само икономически, но и екологични. При минимален разход на труд, енергия и водни ресурси, качеството и вкуса на растенията се поддържа без пестициди и хербициди.

Съставил: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15