Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Създадоха център за контролирано екологично производство у нас

Снимка: „Nelson and Pade", Inc.®

В Тракийския университет в Стара Загора създадоха първия за Източна Европа „Център по аквапоника“. Образователният, научноизследователски и индустриален център за контролирано екологично производство към висшето учебно заведение е разположен на 4000 кв. метра и използва системите на американски лидер в този вид индустрия, информира висшето учебно заведение.

Цикълът на производство започва тази пролет, а първата българска аквапонична продукция ще излезе на пазара ни през есента. При непрекъснато производство годишната продукция ще бъде около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба.

Аквапоничната технология е процес, при който водата, в която се отглежда риба се превръща в богат източник на хранителни вещества за растенията. Полезните бактерии във водната среда превръщат рибните отпадъци в хранителни вещества за растенията, които усвоявайки ги спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и едновременно с това поддържа и средата, в която симбиотично и трите вида – полезни микроорганизми, риби и растения – се развиват отлично. Ползите от този вид производство са не само икономически, но и екологични. При минимален разход на труд, енергия и водни ресурси, качеството и вкуса на растенията се поддържа без пестициди и хербициди.

Съставил: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисувай със светлина и управлявай роботи в новия музей на София!

София се сдоби с ново културно убежище. Phenomena е първият в България музей, посветен на връзката между наука и изкуство. Пространството представя научни открития, технологии, инженерство, изкуство и математика в духа на STEAM (Science,..

публикувано на 02.11.25 в 08:15
Снимка: Facebook /Празник на Хотанската сарма

Празникът на Хотанската сарма – вкусът на вековна традиция

Село Хотанца, община Русе е домакин на " Празник на Хотанската сарма " – кулинарно-фолклорен фестивал, организиран от читалище "Светлина-1928". Началото е в 11:00 ч. на 1 ноември на централния селски площад. Програмата обхваща конкурс за най-вкусна..

публикувано на 01.11.25 в 12:05
Чудовищен фест 2023

"Чудовищен" фест в Докторската градина

В докторската градина зад Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София цари необичаен "мрак" и веселие. Пространството е превърнато в страховито, но атрактивно градско селище, посветено на Хелоуин, като тази година празникът продължава до 2..

публикувано на 01.11.25 в 10:10