Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на етносите в Котел се радва на небивал успех

Снимка: ranica.eu

В парк „Изворите“ край Котел за шести път Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим представя многообразието на бита, културата и фолклора на различните етноси в региона, както и пъстротата и сръчността на котленските килимарки, втъкана в неповторимите котленски килими, информира БТА.

Посетителите могат да проследят пътя на килима от чепкането на вълна, преденето и багренето до тъкането му. В демонстрациите участват и деца – ученици на дългогодишната килимарка Величка Съботинова. По думите на килимарката, тъкането е трудоемък занаят и хората бързо се отказват, затова той се е превърнал в хоби. Според нея, по-голям интерес и упоритост да се научат имали украинки и туркини, а на украинките им идело много отръки тъкането. Котленката е готова да предаде занаята си на жени, които ще го правят от сърце. 

За първа година, наред с импровизираните българско, турско, каракачанско и ромско село, своя бит и култура показва и Република Корея. В създаденото на място корейско село, посолството представя на щанда си информационни материали за страната, традиционни костюми, а гостите на фестивала могат да вкусят и корейски ястия.

Във фестивалната програма е предвидена и VII Национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“, а Националното дружество „Традиция“ ще представи възстановка „Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян войвода“, предвидено е и кукерско шествие с участието на кукери от Стралджа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30