В парк „Изворите“ край Котел за шести път Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим представя многообразието на бита, културата и фолклора на различните етноси в региона, както и пъстротата и сръчността на котленските килимарки, втъкана в неповторимите котленски килими, информира БТА.
Посетителите могат да проследят пътя на килима от чепкането на вълна, преденето и багренето до тъкането му. В демонстрациите участват и деца – ученици на дългогодишната килимарка Величка Съботинова. По думите на килимарката, тъкането е трудоемък занаят и хората бързо се отказват, затова той се е превърнал в хоби. Според нея, по-голям интерес и упоритост да се научат имали украинки и туркини, а на украинките им идело много отръки тъкането. Котленката е готова да предаде занаята си на жени, които ще го правят от сърце.
За първа година, наред с импровизираните българско, турско, каракачанско и ромско село, своя бит и култура показва и Република Корея. В създаденото на място корейско село, посолството представя на щанда си информационни материали за страната, традиционни костюми, а гостите на фестивала могат да вкусят и корейски ястия.
Във фестивалната програма е предвидена и VII Национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“, а Националното дружество „Традиция“ ще представи възстановка „Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян войвода“, предвидено е и кукерско шествие с участието на кукери от Стралджа.
Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..
Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в..