Календарът на единствения у нас етнографски музей на открито "Етъра" през 2023-та е наситен с поредица от изложби, демонстрации, фестивали и всякакви изяви, свързани с фолклора, занаятите и етнографията. Освен традиционните събития, пресъздаващи традицията около Лазаровден, Гергьовден, Еньовден и др., новите моменти тази година ще бъдат посветени на водните съоръжения, които са 10 на брой в музея. До края на април ще приключи тяхната реставрация и консервация. В определени уикенди през летния сезон тези знакови експонати ще бъдат демонстрирани на посетителите, уточни директорът на EМО "Етъра" – проф. Светлана Димитрова в интервю на Нели Ангелова от БНР-Стара Загора.
"Интересното е, че бичкиджийницата (съоръжение за бичене на талпи и дъски), която не е пускана в действие повече от 35 години, ще бъде показана на посетителите как работи. Долапкинята – това е една воденица, единствено запазена с всичките ѝ части в нашия музей, също ще бъде показана в действие. Тя представлява сложно съоръжение за мелене на зърнени култури. Досега се е движило само нейното колело, което е използвало вода за задвижване на механизма, но сега вече ще пуснем и мелничните камъни.
Гайтанджийската работилница също ще позволи на посетителите да наблюдават механизма, който задвижва чарковете, тъй като там ще има ново осветление, което ще направи тази част от нея видима.
Тепавицата също ще заработи и ще можем да показваме как се е правело тепането, след като за последно в нея е имало демонстрации преди десетина години."
За първи път тази година в Етъра ще се проведе инициативата "Мегдан назаем". В музея на открито ще бъдат поканени представители на различни селища, да представят и покажат характерните обреди на своя край. През 2023-та ще бъде отбелязана и 100-годишнината на Карнавала на хумора и сатирата в Габрово. "На него ще участват и живите човешки съкровища на България, които бяха определени като такива през 2022 г." – казва проф. Димитрова и добавя:"Сред тях е и нашият служител, майсторът мутафчия Христо Маринов. Но има и други много интересни хора, които са получили тази почетна титла "живо човешко съкровище". Между тях има такива, които притежават умения в кулинарията, танците, пеенето и музиката. Надявам се гостите на карнавала да могат, след събитието, на територията на нашия музей да видят демонстрации на всички тези хора, които сме поканили."
Като най-дългоочаквано събитие, проф. Димитрова определя завръщането в Етъра на Международния панаир на занаятите след близо 3-годишно прекъсване заради пандемията. 18-то му издание предстои през месец септември. Очаква се и сериозно участие от чужбина.
"За първи път в това издание на панаира ще има майсторска надпревара по куюмджийство (златарство), – казва проф. Димитрова. – Освен съревнованието на майсторите, в панаирните дни ще има надпревара и на кандидат-майстори – това са все млади хора. Очакваме студенти и ученици от Националната художествена академия и от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" в София да се включат в младежката надпревара. За първи път посетителите ни ще могат да разгледат и новия музеен център, който ще бъде разположен в знаковата сграда на Кръстник-Колчовия хан."
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни..