Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

5
Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“
Снимка: архив
На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света. 
Марсел Селие и съпругата му Катрин посвещават голяма част от живота си на българския фолклор - една любов, водеща началото си от средата на миналия век, когато за първи път чуват български народни песни, излъчени по БНР – музика, която ги пленява и свързва живота им с „мистерията на българските гласове“, напомня Архивът на БНР. Това е човекът, който представя на света изпълненията на Ансамбъла за народни песни на Българското радио, прославил се по света с името „Мистерията на българските гласове“.
Марсел Селие започва сътрудничество с Българското национално радио като откупува няколко записа за радиопредаване в Швейцария, посветено на българското хорово пеене. 30-минутните радиоемисии се излъчват веднъж месечно от 1960 г. до 1990 г. „Мистерията на българските гласове“, както Катрин Селие нарича предаването, се превръща в запазена марка за Селие.

През 1975 г. се появява първият албум със заглавие „Мистерията на българските гласове“. Вторият албум под същото заглавие е удостоен с "Грами" в категорията “Най-добър запис на традиционна музика” (Best Traditional Folk Recording) за 1989 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05