Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Снимка: Венета Николова

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8).

Специалистите от етнографския отдел на музея ще покажат традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в областта.



Изписването на великденски яйца с писалка и восък е вековна традиция, запазена в Чепинско. От музея посочват, че всеки посетител трябва да си донесе варено яйце, пчелен восък, битова свещ (за двама) и под вещото ръководство на етнографите сам ще изпише и отнесе в дома си сътвореното от собствените му ръце. Работилницата ще бъде отворена от 10.00 до 15.00 часа.



Повече за традицията на писаните яйца и символиката на изобразяваните орнаменти прочетете в материалите от колекцията на Радио България:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15