Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май.
Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива “Кулинарните фестивали на България” и местната инициативна група “Долна Митрополия – Долни Дъбник”.
Майстори от различни населени места в Плевенска област, както и ученици от Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов” ще пресъздадат местните кулинарни традиции. Гостите на фестивала ще могат да опитат пресол от риба, качамак, агнешка чорба и яйца с лук по Ясенски, паприкаш с пушено месо и галушки, тестени пържени “Райдуше” или “Трески” и много други ястия.Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..
Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите..