Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май.
Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива “Кулинарните фестивали на България” и местната инициативна група “Долна Митрополия – Долни Дъбник”.
Майстори от различни населени места в Плевенска област, както и ученици от Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов” ще пресъздадат местните кулинарни традиции. Гостите на фестивала ще могат да опитат пресол от риба, качамак, агнешка чорба и яйца с лук по Ясенски, паприкаш с пушено месо и галушки, тестени пържени “Райдуше” или “Трески” и много други ястия.Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите решения? Отговор на въпроса търси новата експозиция „Готови ли сте за… разкази по Коледа“, с..
Игнажден е! На 20 декември почитаме паметта на св. Игнатий Богоносец. Според поверията от този ден започват родилните мъки на Божията майка и в народните песни се пее: "Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа". В календара на българите..
Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..
Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите..