Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е да придаде усещането за "градски шик" в пасторалната среда на Средногорието и по-специално в живописното село Средно градище, пояснява пред БТА Нина Гергинова, председателят на Сдружение "Национален фестивал на лавандулата"
Мотото на фестивала е "Здравословно и природосъобразно битуване на хората".
Двудневната програма започва с музикално-сценично изпълнение на Мариана Попова и Веселин Плачков и спектакъла "Виновни" на 14 юни. В съботния ден посетителите ще могат да разгледат базар на лавандулови и био продукти, сред които голямо разнообразие мед и етерични масла. "Пътека на здравето" през красиви лавандулови насаждения ще отведе гостите на фестивала в съседното село Изворово до био пчелин, в който ще може да се наблюдава демонстрация по изваждането на питите от кошера. Посещение в дестилерия за добив на масло от лавандула е част от атракциите, предвидени за гостите на селото.
Националният фестивал на лавандулата стартира през 2014 г. На него се събират на едно място производители, агро-специалисти, стопани и предприемачи. Традицята повелява във фестивалните изложения да присъстват бутикови производства – парфюмеристи, малки биоферми, дестилерии, пчелни стопанства, алтернативни практики, а също артисти, художници и приложници.
Снимки: БГНЕС (архив), Община Чирпан, lavenderforum.bg
Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..
В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..