Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция и почти няма българско семейство, което да не слага на трапезата си тези вкусни зеленчуци, преминали млечно-кисела ферментация.

Вариантите на туршията са десетки, а всяка българска домакиня си има своя запазена марка. Най-важното при всички обаче е зеленчуците да се съчетаят правилно и да останат хрупкави, сочни и леко кисели.
Повече за това традиционно българско зимно мезе може да научите от материала от колекцията на Радио България Туршиите в традициите на българина.
Редактор: Десислава Семковска
Снимки: Елена Каркаланова, архивТри дни в средата на юли се радват на специално внимание в българския календар. Това е най-топлото време в годината и народът ни красноречиво нарича 15, 16 и 17 юли Горещници. По този начин предците ни почитали необузданата сила на огъня, който идва..
Навършиха се 105 години от рождението на акад. Валери Петров – поет, писател, сценарист, драматург и преводач. Роден на 22 април 1920 г. в София с рождено име Валери Нисим Меворах, той завършва медицина в Софийския университет. Известно време..
С дъх на пролет и очакване на великото Възкресение Христово, Цветница е сред най-обичаните празници в България . От ранна утрин хората изпълват храмовете, за почетат празника и да споделят радостта си молитвено на празничното богослужение. Освен..