Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция и почти няма българско семейство, което да не слага на трапезата си тези вкусни зеленчуци, преминали млечно-кисела ферментация.

Вариантите на туршията са десетки, а всяка българска домакиня си има своя запазена марка. Най-важното при всички обаче е зеленчуците да се съчетаят правилно и да останат хрупкави, сочни и леко кисели.
Повече за това традиционно българско зимно мезе може да научите от материала от колекцията на Радио България Туршиите в традициите на българина.
Редактор: Десислава Семковска
Снимки: Елена Каркаланова, архивЛюбопитна изложба в Народното събрание в София проследява живота и делото на Екзарх Стефан I Български – космополитна личност, останала в историята като радетел на отдалечеността насвещениците от политическия живот, както и с ролята си в спасяването на..
На 3 март празнуваме 147 години от Освобождението на България след петвековно османско владичество. Денят е обявен за национален празник през 1990 г. с решение на Народното събрание. Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя,..
Неделя Сиропустна е. Според православната традиция денят се отбелязва всяка година в навечерието на Великия пост, когато християните си дават взаимно прошка. Нарича се още Сирни Заговезни, защото е последният ден, в който постещите вкусват..